Készült: 2021.06.23.10:07:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 192. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt év őszén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrtól nagyon sokszor hallhattuk, tegyen az ellenzék javaslatot, hozza ide a parlament elé, és azt vitassuk meg. Most ez történik. De úgy látom, ez a vita csak az ellenzékre fog maradni.

Érthetetlen számunkra, a kormánypártiak miért nem teszik lehetővé, hogy legalább az Országgyűlés tárgyaljon arról a törvényjavaslatról, amely meg fogja védeni a munkahelyeket a létező veszélyektől.

(18.50)

Összesen öt törvényjavaslatról szeretnék beszélni. Rövid módosítások, de annál nagyobb hatásuk lenne a magyar gazdaságra és különösen a kis- és középvállalkozásokra.

Az első az áfatörvény módosítása. A törvényjavaslat lehetővé tenné azt, hogy a kis- és középvállalkozások a jövőben az áfájukat ne a teljesítési időpont alapján fizessék meg, hanem csak akkor, amikor annak az ellenértékét, a pénzt a számlára vagy készpénzben megkapták. Erre az 1977-es (Sic!) uniós irányelv lehetőséget ad.

A másik az adózás rendjéről szóló törvény módosítása, amely megvédi az olyan kormányzati cselekményektől a kis- és középvállalkozásokat, mint amik az áfavissza-tartásnál történtek. Törvényileg mondanánk ki, hogy maximum 30 nappal lehet meghosszabbítani az ellenőrzés határidejét, így nem maradna 300 milliárd forint az állam kasszájában, azt megkapnák a vállalkozások.

A kis- és középvállalkozásoknak szólna garanciális okokból a Hitelgarancia Részvénytársaság működésére vonatkozó legfontosabb törvénymódosítás, illetve az államháztartási törvény pedig a tekintetben módosulna, hogy az európai uniós előlegként ne csak 25 százalékot lehessen megkapni, hanem 50 százalékot. Végül a közbeszerzési törvény is úgy módosulna, hogy az garantálná a kis- és középvállalkozások biztonságát.

Tisztelt Képviselőtársaim! Hibáznak, ha ezt a törvényt nem fogják tárgysorozatba venni. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai