Készült: 2021.06.24.14:13:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 182. felszólalás
Felszólaló Dióssy Gábor
Beosztás gazdasági és közlekedési minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  182  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DIÓSSY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szomorú baleseti statisztikák, amire ön is utalt az egyik baleset kapcsán, azt mutatják, hogy még a biztonságosnak ítélt közúti-vasúti kereszteződésekben is sajnos többnyire emberi mulasztás okozza a balesetet. Olyan eszköz sajnos nem létezik, amelynek telepítése száz százalékban garantálná, hogy a vasúti átjárókban nem történik többé baleset. A közlekedést a vasúti átjárókban is a KRESZ szabályozza. A balesetek megelőzésének legfontosabb eszköze azonban a közlekedési szabályok maradéktalan betartása, a körültekintő, egyéni felelősségen alapuló közlekedési kultúra elsajátítása, amelyet bizony semmi sem helyettesíthet.

A 2003. májusi tragikus siófoki autóbusz-balesetet követően a szintbeni közúti vasút átjárók baleset-veszélyességének csökkentése érdekében, a 14/2003-as számú gazdasági és közlekedési miniszteri utasítás kiadását követően további erőfeszítéseket tettünk azért, hogy az emberi tényező minél kisebb szerepet játszhasson, és csökkenjen a balesetek száma és súlyossága. A közlekedési hatóság szakmai irányításával 2003 és 2005 között a MÁV Zrt. és a GYSEV Rt. vonalain 149 vasúti átjárót érintően történt fejlesztés, amelynek keretein belül új, vasúti átjárókat biztosító berendezések létesültek, a fénysorompókat csapórúddal egészítették ki, korszerű, LED-diódákból álló optikákat építettek be, több helyen pedig korszerűsítették a vasúti pályán átvezető útburkolatot. Ezek a fejlesztések több mint 1,7 milliárd forintot tettek ki. A vasúti átjárók korszerűsítése az évente kidolgozásra kerülő program alapján ebben az évben is tovább folytatódik.

Úgy gondolom, hogy a tények egyértelműen azt mutatják, hogy mind a kormány, mind a vasúttársaságok jelentős összegeket fordítanak az adófizetők pénzéből a közúti-vasúti kereszteződések biztonságának javítására.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  182  Következő    Ülésnap adatai