Készült: 2021.06.23.06:47:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 160. felszólalás
Felszólaló Pettkó András (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:48


Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Magyarországon szélerőmű-beruházásokat tervező befektetők a 2005. június 20-án elfogadott, a villamos energiáról szóló törvény módosítását követően gyakorlatilag a kormány támogatását élvezve folytathatnának munkát. A törvény a kötelező átvételi árakat 23 forint/kilowattórában határozta meg, s ezzel kedvező befektetési környezetet teremtett a szélerőműprogramok számára. A 2005 novemberében kihirdetett végrehajtási rendelet részletesen szabályozza a Magyar Energia Hivatal hatáskörébe tartozó erőmű-létesítési engedélyek kiadásának feltételeit.

A befektetők a törvény és annak végrehajtási rendelete alapján elkezdték a beruházások tervezését. Néhány esetben akár a konkrét kivitelezést is, hiszen a törvény nem tartalmazott korlátozásokat az engedélyek kiadására. Ezzel szemben a Magyar Energia Hivatal 2006. január 19-én közzétette "A szélenergiából villamos energiát termelő erőművek engedélyezése" című dokumentumot, amely rendszer-irányítási okokra hivatkozva visszamenőlegesen korlátozásokat tartalmaz az engedélyek kiadására vonatkozóan.

Tisztelt Miniszter Úr! Hogyan lehet a Magyar Energia Hivatal intézkedése a villamos energiáról szóló törvénnyel ellentétes tartalmú és értelmű? Miközben Németországban majdnem 18 ezer darab, Ausztriában több mint 600 darab szélerőmű működik és termel áramot, nálunk mindössze 10-12 darab van. Miért kívánják a törvényben foglaltakkal ellentétes módon korlátozni a szélerőművek telepítését Magyarországon?

Várom megtisztelő válaszát.
Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai