Készült: 2021.06.21.01:59:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Kóka János
Beosztás gazdasági és közlekedési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KÓKA JÁNOS gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Ház! Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Én értem az ellenzéket, a Fidesz pesszimista, Orbán Viktor egy töpörödő, zsugorodó országot lát, ahol egyre rosszabb élni. A számok nem ezt mutatják, mégis értem őket kampányplakátügyben is. Végeztek felméréseket, és azt tapasztalják, hogy nincs kormányváltó hangulat, elő kell hát állítani azt. Készítettek más felméréseket is. Ez a magyar emberek vívódásairól, aggodalmáról szól. Látták, hogy ez megfelelő táptalaj ahhoz, hogy az önsajnálat, a pesszimizmus, a kilátástalanság érzésének erősítésére költsenek el százmilliókat.

Készültek olyan felmérések is, amelyek az emberek vágyairól szólnak. Ebben több juttatás, könnyebb élet, kisebb elvonások szerepelnek, valamint több állami gondoskodás. Érthető tehát, hogy az ígéreteik is erről szóltak, annak ellenére, hogy az önök padsoraiban is, tisztelt ellenzék, ülnek gazdasági szakemberek, egyre nagyobb zavarban, hiszen ők pontosan tudják, hogy nem lehet egyszerre több mint ezermilliárd forintot kiengedni az államkasszából, miközben ígérnek fiatalnak, idősnek, aktívnak és inaktívnak egyaránt. Azt mondják, ez demagógia. Én azt mondom, ennél sokkal nagyobb a baj, az ellenzéki kampánymenedzserek ugyanis abból indulnak ki, hogy az emberek buták. Én meg azt mondom, hogy nem, az emberekben igenis ott van az a bölcsesség, amely azt mondatja velük, hogy ez valahogy nem áll össze egységes gazdaságpolitikává.

Más megközelítést javasolok tehát. Használjuk a kampányt is arra, hogy egy sikeres Magyarország vízióját építsük, ahol optimizmust próbálunk plántálni az emberekbe. Egy olyan országot mutassunk be, ahol most évente több tízezerrel nő azok száma, akik munkahellyel rendelkeznek. Ez sokkal bonyolultabb, mint az önök által alkalmazott elemi politizálás, ahol egymással összefüggésben nem lévő számokat állítanak egymással szembe. Meg kell érteni, hogy a munkaerőpiac egy olyan speciális képződmény, ahol nagyon sok szám, nagyon sok százalék egymással párhuzamosan nő: a munkanélküliek száma, a munkavállalók száma, a betöltetlen álláshelyek száma és az álláskeresők száma egyaránt.

Mutassuk be, hogy Magyarország a régióban az utóbbi tíz évben gazdasági téren minden tekintetben nyertes! Mutassuk be, hogy az elmúlt tíz évben a Csehországgal szembeni hátrányunkat megfeleztük, a Lengyelországgal és Szlovákiával szembeni előnyünket pedig megdupláztuk! Mutassuk be, hogy évente 2 százalékkal kerülünk közelebb az uniós átlaghoz, hogy több tőke érkezett ide egy főre vetítve, mint bármelyik más országba a régióban, több mint 53 milliárd euró mára; mostanában évi 4 milliárd euró érkezik ide. Mondjuk el azt, hogy mára az Európai Unió egyik legkomolyabb motorgyártó hatalmává váltunk, vagy gumiabroncsgyártó hatalommá! Vagy mondjuk el azt, hogy a legtöbb mobiltelefon Magyar-országon készül! Azt is elmondhatjuk, hogy Magyarország válik egyre inkább az Európai Unió magas technológiájú gyártóközpontjává és kiszolgálóhelyévé. Mutassuk meg, az, hogy kétszer annyi autópálya lesz ennek a négy évnek a végén, mint amennyi előtte volt, nagyon komoly siker, amely Magyarországot kiemelheti, tovább emelheti a régió mezőnyéből! Mutassuk be, hogy a forint erős, hogy tőzsdénk az Európai Unió egyik legjobban teljesítő tőzsdéje, vállalkozásaink gyarapodnak, több profitot termelnek, többet ruháznak be, több százezer alkalommal jutottak hozzá már tőkéhez, nagyobb pénzeket tudnak felhasználni, piacra vinni, mint korábban bármikor!

(14.20)

Mutassuk be, hogy kétszer olyan gyorsan nő manapság az exportunk, mint az importunk, csak tavaly körülbelül 30 százalékot, egyetlen évben, csak tavaly körülbelül egymilliárd eurót faragtunk le az exportegyenlegünkből.

Van rengeteg teendőnk is. Beszéljünk erről a kampányban világosan, őszintén, hogy hogyan lesz 2008-ra 3 százalékos vagy az alatti költségvetési hiány; hogy hogyan lesz 2010-ben euró; hogy hogyan lesz 2012-ben horvát-magyar foci Európa-bajnokság a hozzá tartozó infrastruktúrával. Hogyan lesz takarékosabb és szolgáltatóbb az állam, hogyan lesz jobb az adórendszer, hogyan épül még több autópálya és olcsóbban.

Politikai gügyögés helyett, tisztelt képviselők, építsünk tovább egy sikeres Magyarországot, lesz hozzá pénz, és a patkónak ezen a részén megvan hozzá a politikai akarat is. Csatlakozzanak hozzá, javaslom, önök is, hogy 10-12 év múlva elérhessük azt a fejlettségi szintet, ahol Ausztria ma tart.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai