Készült: 2021.06.21.18:02:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 114. felszólalás
Felszólaló Dr. Kolber István (MSZP)
Beosztás regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOLBER ISTVÁN tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Az ígéretek megvalósultak. Ön itt a hozzászólásában leginkább az almát a körtével hasonlította össze. Vegyük sorra!

A lakástámogatási rendszer korábbi elemeit a jelenlegi kormányzat is fenntartotta, ami a kedvezményes kamatozású kölcsönt jelentette. Soha ilyen magas állománya ezeknek a szerződéseknek nem volt.

Korábban, az önök időszakában 120-130 milliárd forintot fordítottak lakástámogatásra. Az elmúlt években, így az idei esztendőben is mintegy 250 milliárd forint az, amit erre fordítunk.

A Fészekrakó-program egy további lehetőség, arra, hogy a fiatalok korábban lakáshoz jussanak. Az állam kezességet vállal ennek érdekében. A félszocpollal együtt, amely a használt lakások vásárlását támogatja, mintegy 22 ezren jutottak ehhez. De ezekben a számokban, amiket ön megidéz - ahogy abban az időben is jeleztük -, bent van többek között a szociálpolitikai támogatás nagysága, ami évente mintegy 30 ezer darabra tehető.

De ne menjünk azért el amellett, hogy az elmúlt esztendőben elindítottuk a lakbértámogatást, illetőleg azt a panelprogramot, amelynek eredményeképpen több mint 90 ezer panellakás felújítását indítottuk el, szemben azzal, amit önök végeztek ezen a téren, néhány ezer panellakás felújítása történt. Csökkent az áfa 25 százalékról 20 százalékra. Az új lakások építése a korábbi időszakhoz képest soha nem látott mértéket ért el, 2004-ben 44 ezer új lakás épült. Hadd idézzem fel 2001-et, amikor 28 ezer lakás épült az önök időszakában.

Azt hiszem, hogy ezeket az intézkedéseket átfogóan, együttesen kell értékelni, ezek az intézkedések tartalmazzák az ígéreteinket és az ígéreteink megvalósítását. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai