Készült: 2020.01.29.15:31:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

253. ülésnap (2013.02.18.), 84. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Kérem, ne vegye el a választóktól azt a lehetőséget, hogy majd ők eldöntik, hogy mi a helyzet. Kérem azt is, hogy nézzen a táblára, és lássa a valóságot. Kíváncsi voltam, mi lesz a kérdése, amikor azt a címet adta neki, hogy "Halálos csapás az egyetemekre?", még az a szerencse, hogy odatette a kérdőjelet, mert el tudom mondani, hogy semmi ilyen csapásról nincs szó.

Nagyon jól tudja, hogy mi a helyzet a felsőoktatásban, csak az önök politikai szándéka az, hogy ne a valóságról beszéljenek, ne arról, hogy milyen örökséget hagytak maguk után, hanem mindenféle számmal dobálóznak, miközben egészen mást mutat a költségvetés és az idén elfogadott költségvetési lehetőségek felsőoktatási támogatási ügyben. Ha megengedi, elmondom még egyszer. Nem tudom, itt volt-e a napirend előtti felszólalásnál, amikor Hiller képviselő úrnak válaszoltam, de úgy látom, szükség van az ismétlésre. (Többen az MSZP soraiból, köztük dr. Józsa István: Hol a pénz?) Önök azt mondják, hogy a felsőoktatási támogatás csökken.

Bekiabálnak nagyon hangosan szocialista borgőzös hangokkal (Derültség és szórványos taps a kormánypárti padsorokban.), hogy hol a pénz. Tudja, sokak szerint maguk tüntették el. Azt az állapotot nézve, amit itt hagytak ránk, igaziból a kérdés jogossága bennünket illet: hol a pénz, kedves szocialisták? (Közbeszólások az MSZP soraiból.) A helyzet a következő: az idei költségvetésben 47 milliárd forinttal több támogatást biztosítunk a felsőoktatásnak úgy, hogy az alaptámogatásban van egy támogatási érték.

Ez a 47 milliárd forint pedig olyan pluszfeladatokat segít, hogy 27 milliárd forinttal az úgynevezett PPP-beruházások kiváltását segítjük minden olyan intézmény esetében, amely az önök hibás döntése alapján roskadozik ezen terhek alatt. Az idén 27 milliárd forint áll rendelkezésre, ami mindezt segíti. 10 milliárd forint európai projektek önerejére és további 10 milliárd pedig adósságkonszolidációra is rendelkezésre áll.

Remélem, hogy a következő egy percben még tudjuk tisztázni azt, hogy mik is a valós számok, mert ezek, amiket én mondok.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai