Készült: 2020.01.27.03:57:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

253. ülésnap (2013.02.18.), 180. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  180  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A tisztánlátás érdekében azzal kezdeném, hogy míg önök, szocialisták nem emeltek bért az egészségügyben, mi azt megtettük. (Derültség az MSZP soraiban.) Az elmúlt tíz év legnagyobb béremelését hajtottuk végre. Ezt önök - ön is képviselő úr, személy szerint - szégyenszemre nem szavazták meg. Így aztán arra kérem nagy tisztelettel, hogy ne tetszelegjenek, ne tetszelegjen az egészségügy megmentőjeként.

Képviselő úr, visszautasítom azt a feltételezését is, hogy mi kórházakat zárnánk be. Tetszett itt mondani mindenfélét, pedig hát a helyzet az, hogy nem zárunk be kórházakat, ellentétben önökkel, szocialistákkal. Önök megtették ezt többek között a nagy hírű pszichiátriai intézettel.

Az sem igaz, hogy magára hagynánk a kórházakat. Legutóbb például tavaly decemberben különböző jogcímeken közel 27 milliárd forintos többletforrást kaptak az intézményeink felhasználási kötelezettség nélkül, ellentétben önökkel, szocialistákkal, akik eladósították a kórházakat, a működőképesség határára sodorva őket. A mostani többletforrás az utalás időpontjára tekintettel valószínűleg még nem jelenik meg a 2012. december 31-ei állapot szerinti tartozásállományt kimutató adatokban. Tisztelt Képviselő Úr! 2012 júliusától elérhető az országos várólistarendszer, amit önök, szocialisták nyolcéves kormányzásuk alatt képtelenek voltak bevezetni.

Nem igaz az sem, képviselő úr, hogy az eladósodottságban az intézményi kórházak állnak az élen. Az állam fenntartásában lévő szolgáltatók 25 százaléka gazdasági társaság formájában működik, miközben ezen szolgáltatók lejárt tartozásállománya tavaly év végén az összes ilyen állomány 27 százalékát tette ki.

Remélem, sikerült tisztáznunk a kérdéseit. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  180  Következő    Ülésnap adatai