Készült: 2020.01.29.21:29:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2013.02.11.), 117. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  117  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A rektori pályáztatás folyamata a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint egyértelmű: a törvény a 37. § (4)-(5) bekezdésében a magasabb vezetői megbízások odaítélésénél foglalkozik ezzel a kérdéssel. A folyamat a következő:

A pályázatot a fenntartó, jelen esetben az emberi erőforrások minisztere írja ki. A beérkezett pályázatokat és pályázókat a minisztérium alkalmasság szempontjából megvizsgálja. A fenntartó által alkalmasnak tartott pályázók érvényes pályázatait a minisztérium megküldi az intézménynek véleményezés céljából. Az intézmény szenátusa az intézményi autonómia keretében véleményezi a pályázatokat. Mivel a véleményezésre megküldött valamennyi érvényes pályázat benyújtóját a fenntartó alkalmasnak ítélte a feladat ellátására, a szenátusnak a véleményezésből senkit sincs joga kizárni, azaz valamennyi pályázatot véleményezni szükséges. Tehát az eljárás során minden szavazásnál minden pályázatnak szerepelnie kell, külön-külön értékelve azokat.

A véleményezés eredményét a szavazás levezetője megküldi a miniszternek, aki dönt a rektorjelölt személyéről. A fenntartó a döntése előtt egyéb eszközöket is igénybe vehet, akár személyes meghallgatással is élhet, amennyiben szükségét látja, és tudománypolitikai szempontokon túl egyéb fenntartói szempontokat is szem előtt tarthat. A fenntartó döntését főiskolai rektor esetében a miniszterelnöknek, egyetemi rektor esetében a köztársasági elnöknek terjeszti fel.

A felsőoktatási kerekasztal egyeztetései, amelyek most zajlanak, értelemszerűen egy jövőbeli állapot kialakulását segíthetik elő, de a jelenleg folyamatban lévő hivatalos eljárások a jelenleg hatályos törvény szerint zajlanak le, így, ahogy most elmondtam.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  117  Következő    Ülésnap adatai