Készült: 2020.02.22.18:28:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

97. ülésnap (1999.11.08.), 8. felszólalás
Felszólaló Kuncze Gábor (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:40


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszterelnökünknek észre kell vennie, hogy kormányfőként más súlya van szavainak, és szavainak mások a következményei, mint voltak ellenzéki korában.

Hadd emlékeztessek néhány korábbi megszólalására! Megfigyelési ügy. Ma már tudjuk, hogy nem igazolódtak az akkori állítások, valójában annak a bejelentésnek nem voltak megalapozott dokumentumai. A koszovói beavatkozás esetén, talán emlékeznek képviselőtársaim, amikor a miniszterelnök úr itt a parlamentben mondta el, hogy sikerült a NATO-val megállapodnia, hogy a Vajdaság területén nem lesznek bombázások, majd néhány nap múlva voltak. Ez az állítás sem igazolódott be a későbbiekben. A legújabbak közül hadd idézzek néhányat! Miniszterelnök úr előszeretettel szokta mondani, hogy az olajügyek az előző kormány alatt voltak, holott '91-94 között volt a döntő többségük. Vagy legújabban előszeretettel hangoztatja, hogy a Bokros-csomag óta jövőre nő először reálértéken az önkormányzatok támogatottsága, holott ez nem igaz, mert ez 1998-ban például előfordult, ahogy ezt az ÁSZ költségvetéshez fűzött véleménye például tartalmazza.

Mindezek azzal a veszéllyel járnak, hogy a rövid távú PR-megfontolások alapján kimondott szavak hosszú távon a miniszterelnök szavahihetőségébe vetett bizalmat áshatják alá. És itt a legújabb példa, a miniszterelnök úr kanadai útja kapcsán új közmondással gazdagodtunk: a messzire ment ember nagyot mond. A nukleáris fegyverek magyarországi telepítésének lehetőségével kapcsolatban a miniszterelnök úr a következőt mondta: noha a magyar nép talán nem örülne ennek, de kormánya fontolóra venné, hogy egy válság esetén ne tegye-e lehetővé nukleáris fegyverek Magyarországra telepítését. A miniszterelnök úr aztán itthon azt mondta, hogy ő tulajdonképpen elhárította a kérdést azzal, hogy azt mondta, fontolóra venné. Tisztelt Képviselőtársaim! Ha ez így van, akkor mit jelent a mondat elején az a rész, hogy a magyar nép nem örülne ennek? Minek nem örülne? A megfontolásnak? Alig várják, hogy a kormány végre megfontoltan döntsön különböző kérdésekben! (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban. - Felzúdulás a kormánypártok soraiban.)

Persze, láttuk tisztelt képviselőtársaim, hogy a Fidesz úgy egyébként hogy gondolkodik a parlamentről, talán ez lehet az oka annak is, hogy a miniszterelnök úrnak eszébe sem jut, hogy egy ilyen kérdésben, ilyen horderejű kérdésben a végső szót a parlament mondja ki, és én ma nem látok olyan lehetőséget, hogy egy ilyen ügyet a parlamenten könnyedén keresztül lehetne vinni. (Révész Máriusz: Van válság?) Ráadásul, tisztelt képviselőtársaim, a NATO az új tagállamokba - és ezt kimondta - nem kíván nukleáris fegyvereket telepíteni. (Zaj.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Annak persze örülnénk, hogy ha a miniszterelnök úr a jövőben valóban megfontoltan nyilatkozna, ezért aztán a nukleáris fegyverek telepítése ügyében a magunk részéről a következő megfontolt nyilatkozatot javasoljuk: a magyar nép nem örülne ennek, ezért aztán kizártnak tartom.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai