Készült: 2020.02.18.04:53:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

97. ülésnap (1999.11.08.), 2. felszólalás
Felszólaló Dr. Szájer József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Teiresziasz - az ókori Görögország talán leghíresebb jósa - elvesztette a szeme világát, mégis a jövőbe látott. Talán ezzel is jelképezte a görög mitológia, hogy sokszor a fától nem látni az erdőt. Igazi jövőbe látás csak elfogultságok nélkül lehetséges, különben a jóslat helyett jövőbe vetített vágyakról, rosszabb esetben pedig szándékos rosszindulatról van szó.

A költségvetés, a gazdasági tervezés óhatatlanul tartalmaz a száraz és egzakt közgazdaság-tudomány mellett bizonytalansági elemeket, természeti, politikai, külgazdasági katasztrófák, földindulások esetleges jövőbeli bekövetkezésének a mérlegelését, sőt számos pszichológiai elemet is. Közeledve az 1999. év végéhez, és készülve a következő esztendőre, érdemes visszatekinteni, hogy az elmúlt évben ki bizonyult higgadt jósnak, és ki kiáltott farkast ok nélkül.

Tisztelt Ház! A tavalyi parlamenti költségvetési vitában jó néhány ellenzéki képviselőtársam tamáskodott a kormány által előre jelzett inflációs terveket illetően. Elnézést kérek, de néhány képviselőtársunk nevét kell hogy emlegessem. Majdnem pontosan egy éve, tavaly november 17-én Takács Imre MSZP-s képviselőtársunk úgy vélekedett, hogy "a megtakarítások mérséklődése az inflációra is kedvezőtlen hatással lehet, ami a költségvetés kulcsszámát, a 11 százalékos tervezett inflációt is esetleg növelheti". Hasonlóan vélekedett ugyanezen a napon a Trend-Prognózis gazdaságkutató intézetet is elnöklő MSZP-s dr. Nagy Sándor, aki azt mondta a kormány inflációs prognózisáról, hogy "azt merész feltételezésnek érzem". A szocialista politikus szakértők sorában ismerősen cseng Akar László neve is önöknek, aki korábban a PM államtitkára volt, ma pedig - a legutóbbi sajtóhíradások szerint - Princz Gáborral vállalkozásokat közösen fenntartó Gazdaságkutató Intézet egyik vezetője. Ő már nem csupán a kormány inflációs előrejelzését vonta kétségbe, hanem a költségvetés összeomlását jövendölte egy napilapban '98., tavaly november 26-án. Állítása szerint "nagy valószínűséggel jön az 1999-es pótköltségvetés".

A Népszava az idei év március 1-jén a költségvetési bizottság szocialista elnöke, Szekeres Imre hasonló véleményét adta közre, miszerint "lehet, hogy pótköltségvetésre lesz szükség". A hazai Vörös Rébék messzire hangzó károgása külföldi elemzőkre is hatott, legalábbis a Népszabadság főcíme szerint az idén márciusban "Pótköltségvetést jósol az Economist".

 

(14.10)

'99. április 10-én a Magyar Nemzetben a szocialista Nagy Sándor - idézem - "akár pótköltségvetést is" lehetségesnek tartott.

A fenti idézetekkel szemben a kormány inflációs várakozásai beigazolódtak, pótköltségvetésről pedig már senki nem beszél. Ehelyett egy vezető gazdasági napilap november 4-ei száma csupa jó hírről ad számot. Eszerint októberben szufficittel zárt az államháztartás, a hiány az egész évre előirányzottnak mindössze 95-97 százalékára csökkent, a megelőző havi 106 százalékos szintről.

Ugyancsak jó hírek érkeznek az iparból. Az ipari termelés volumene jelentős mértékben nőtt szeptemberben. "A vártnál jobban javult a külső egyensúly" - ez is még idézet ebből a napilapból. Szeptemberben a folyó fizetési mérleg az előzetes számítások szerint 93 millió dolláros hiánnyal zárt, ami 233 millióval jobb, mint tavaly ilyenkor. Még az egészségügy területén is - idézem a lapot - "példátlan módon az Egészségbiztosítási Alap több alkasszájában megtakarítás van a tervekhez képest". A gazdaságból érkező jó hírek nem a kormányt, hanem a gazdaság szereplőit dicsérik elsősorban. Azt azonban nehéz elvitatni a kormánytól, hogy a keretfeltételeket biztosítja a gazdaság fejlődéséhez.

A gazdasági döntések meghozatalakor fontos szerepet játszik egy ország kormányába vetett bizalom. A gazdaság szereplői idén láthatták, hogy érdemes a kormány előrejelzéseiben és számításaiban bízni. Örvendetes lenne most, amikor a költségvetési vita folyik, ha mindazok, akik az elmúlt időszakban hamis prófétának bizonyultak, nem ismételnék meg menetrendszerű és az idén már bebizonyosodottan hamis világvége-jövendöléseiket is. Hallhattunk ilyet eleget az elmúlt hetekben a költségvetési vitában az infláció előrejelzésével kapcsolatban.

Tisztelt Ház! Kerek évszámok, ezredfordulók érkeztekor a megelőző korokban számos sarlatán riogatta a hiszékeny embereket. Bízom benne, hogy a 2000. év előestéjén kevesebben terjesztik majd tévtanaikat.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Csurka István tapsol.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai