Készült: 2020.02.19.14:49:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

97. ülésnap (1999.11.08.), 12. felszólalás
Felszólaló Dr. Varga István (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:26


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az utóbbi hónapok parlamenti felszólalásai a patkó mindkét oldaláról kibékíthetetlen ellentétet, gyakran megengedhetetlen hangnemet közvetítettek a választópolgároknak: azt, hogy rossz a hangulat, azt, hogy eldurvult a hangnem. A sajtó hadijelentései, "véget ért a villámháború, nincs már egészpályás letámadás, sötétedik", valóban úgy összegezhetők, hogy kialakultak a lövészárkok mind az ellenzék, mind a kormány oldalán, és folyik az elkeseredett kézitusa. A személyeskedő, helyenként durva stílus joggal háborítja fel a választópolgárokat, az ilyen támadások, a durva beszéd nemcsak megmérgezik a politikai közéletet, hanem a polgárokat is teljesen kiábrándítják.

Pedig választóim, amikor hazautazom Orosházára, nem azt kérdezik, hogy melyik képviselő alázta meg a másikat, hanem azt ismételgetik, hogy mi lesz az elkezdett orosházi elkerülő útszakasszal. Azt kérdezik, miért kezdünk új beruházásokat, amikor a meglévőket nem fejezzük be. Mikor közlekedhetnek emberi körülmények között a kistelepülések lakói, vagy hogy mikor éri el a Békés megyei átlagéletkor a dunántúlit? A jövő és a realitás foglalkoztatja őket, nem a feltűnni vágyó komor Robin Hoodok vagy épp a szigorú gráciák veretesen kemény hangú fenyegetései.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórum azt szeretné, ha a fennálló politikai véleménykülönbségek ellenére is megvolna a parlamenti együttműködés lehetősége az ellenzékkel, s hogy a Magyar Országgyűlés, Antall Józsefet idézve, olyan közös otthona lenne a magyar politikai életnek, ahol kormánypártok és ellenzékiek egymással érintkezve, egymást megbecsülve, nem gyanakodva, most már a magyar nép közös felhatalmazásával egy közösséget alkotnának.

A parlamenti hangnem eldurvulása és az éles szembenállás azért is rendkívül szomorú, mert a mi nemzedékünk az, amelynek megadatott, hogy egyik évezredből átléphessen a másikba, s hogy megemlékezzék a magyarság sorsfordulójáról, az államalapítás és Szent István megkoronázásának ezredik évfordulójáról. Számunkra megdöbbentő, hogy a Szent István-i államalapítás emlékének megörökítéséről és a Szent Koronáról szóló törvényjavaslat is megosztotta a Házat, és már a javaslat benyújtása előtt áldatlan és nemtelen vitákat gerjesztettek mind a koronáról, mind a jövő évi ünnepségsorozatról. Amikor először hallottam a Szent Koronának a Parlament épületében való elhelyezésével kapcsolatos - idézőjelben - "aggodalmakat", azt hittem, marginális jelenségről van szó. Egyetemista lányom azonban elmondta, hogy még az oktatók némelyike is a feudalizmus visszaállításáról és a Szent Korona anakronisztikus voltáról beszél.

Tisztelt Országgyűlés! Apponyi Albert több mint 100 éve e Ház falai között mondta el azt a beszédét, amelyben a politikai megbékélés, a treuga dei feltételeit ismertette. Természetesen nincsenek illúzióim arról, hogy az elkövetkezendő hónapokban és 2000-ben, a Szent István-i államalapítás ezredik évfordulóján e Ház falai között megteremtjük Isten békéjét, de talán mindkét oldalon törekednünk kellene arra, hogy minden képviselő méltó legyen választóinak a bizalmára, a stílusában is; arra, hogy a választópolgárok bízzanak a magyar parlamentarizmusban, és méltó módon emlékezzünk meg a kereszténység felvételéről.

Köszönöm a figyelmüket. (Közbeszólás az MDF padsoraiból: Úgy van! - Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai