Készült: 2019.11.16.03:37:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2011.12.12.), 338. felszólalás
Felszólaló Jávor Benedek (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Fenntartható fejlődés bizottsága
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 2:45


Felszólalások:  Előző  338  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JÁVOR BENEDEK, a fenntartható fejlődés bizottsága kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Ahogy Nagy Andor alelnök úr már tájékoztatta a jelen lévő képviselőket, a bizottságban kisebbségi vélemény fogalmazódott meg, az általános vitára való alkalmasságot 4 képviselő elutasította, 2 képviselő pedig tartózkodott.

A kisebbségi véleményt megfogalmazó képviselők egyetértettek abban, hogy a víziközmű-szolgáltatásokra vonatkozó szabályozás megújítására szükség van. Az a törvény, ami az Országgyűlés elé került, alapvetően az irányok tekintetében támogatható, ugyanakkor az a mód, ahogy beterjesztésre került, az, hogy a képviselők, illetve a frakciók rendkívül kevés idővel rendelkeztek arra, hogy ezt a nagyon nagy jelentőségű törvényt érdemben feldolgozzák, módosító indítványokat nyújthassanak be hozzá, a javításáról gondoskodhassanak, ez gyakorlatilag az érdemi parlamenti munkát lehetetlenné teszi. Ezért a bizottság 4 tagja elutasította az általános vitára való alkalmasságát, ketten pedig tartózkodtak.

Megfogalmazódott néhány szakmai vélemény is, ezeket az egyes frakciók képviselői úgyis részletesebben el fogják mondani, én csak nagyon röviden említeném meg őket. Felmerült, hogy a törvényben az önkormányzati jogok szűkülése lelhető föl, tehát egyszerűen az önkormányzatok kezéből a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos jogok nagyrészt kikerülnek, és ez az önkormányzatiság kiüresedését hozhatja magával.

Illetve kritika fogalmazódott meg azzal kapcsolatban is, hogy az a rendkívül magas fogyasztói egységszám, amely a víziközmű-szolgáltatókhoz kapcsolódik, indokolatlanul magasan lett megállapítva, jóllehet maga az, hogy a jelenlegi 400 körüli szolgáltató számát csökkentsük, ez egy kívánatos cél. Ráadásul a víziközmű-szolgáltatások esetében nem pusztán a fogyasztók száma szabja meg az optimális méretet, hanem például az elérhető víznyerési, vízkivételi helyeknek, földrajzi adottságoknak is szerepe van abban, hogy mekkora területen lehet optimális méretű víziközmű-szolgáltatót kialakítani.

(1.00)

Ezekre a törvény gyakorlatilag semmilyen tekintettel nincs, ezért nem teszi lehetővé, hogy valóban optimális víziközmű-szolgáltatókat lehessen kialakítani.

Röviden ezek a kisebbségi vélemények fogalmazódtak meg a bizottságban. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  338  Következő    Ülésnap adatai