Készült: 2019.11.12.03:58:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2011.12.12.), 302. felszólalás
Felszólaló Jávor Benedek (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  302  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JÁVOR BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Egy dologra szeretnék kitérni, amire Szabó Rebeka képviselőtársam már utalást tett, ez a biológiai sokféleség, illetve a genetikai diverzitás mint a nemzeti vagyon részének a megőrzése. Meglehet, azoknak, akik a témában kevésbé járatosak, egy kicsit ezoterikusnak tűnhet, hogy miért fontos a genetikai sokféleség, a biodiverzitás elidegeníthetetlen nemzeti vagyonként való deklarálása. Azonban a világban több olyan példát ismerünk, amikor különböző cégek a biodiverzitással kapcsolatban olyan üzleti konstrukciókat alakítottak ki államokkal, amelyek keretében kizárólagos jogot szereztek a genetikai sokféleség hasznosítására. Ismert például a Merck multinacionális gyógyszeripari cég esete Costa Ricával. A Costa Rica-i Nemzeti Biodiverzitási Intézettel kötöttek egy megállapodást arra, hogy a Costa Rica-i genetikai sokféleség feltárására és hasznosítására egy kizárólagos szerződést köt a Merck, és az ebből származó hasznok a gyógyszergyárnál csapódnak le, miközben maga a biológiai sokféleség Costa Rica állam egészének és a Costa Rica-i népnek a vagyonát képezte.

De Indiában is volt rá példa, hogy az úgynevezett biokalózkodás keretében cégek levédettek olyan szabadalmakat, amelyek tulajdonképpen létező növényfajok gyógyszeripari hasznosítását tették lehetővé, és utóbb az indiai őslakosok, akik évezredek óta használták ezeket a gyógynövényeket a helyi gyógyászatban, csak ennek a cégnek a hozzájárulásával vagy díjak megfizetésével hasznosíthatták a saját gyógynövényeiket.

Nálunk ezt hosszú távon el kell kerülni. A nemzeti vagyontörvényben le kell fektetni, hogy Magyarországon erre soha ne kerülhessen sor.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  302  Következő    Ülésnap adatai