Készült: 2019.11.17.01:18:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2011.12.12.), 252-254. felszólalás
Felszólaló Kovács Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Gazdasági bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 4:21


Felszólalások:  Előző  252 - 254  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS TIBOR, a gazdasági és informatikai bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mindenképpen el kell mondjam, hogy ezt a törvényt is méltatlan körülmények között nyújtotta be a kormány. Az utolsó pillanatban volt lehetőségük az ellenzéki képviselőcsoportoknak áttekinteni a javaslatot és véleményt megfogalmazni azzal kapcsolatban. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezzem, hogy az is méltatlan, tisztelt államtitkár asszony, hogy ön jó pártkatona módjára azzal kezdte az expozéját, hogy az előző kormányzat tevékenységét ócsárolta, mintha az élet azzal kezdődött volna, hogy megalakult a Fidesz-kormány. Tudjuk, hogy ez nem egészen így van. Ráadásul mindaz, amit elmondott, nem is állja meg a helyét az előző kormány tevékenységével kapcsolatban, meg nem állja meg sajnálatosan a helyét a benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban sem, ugyanis önök elmondták azt, hogy egy áttekinthető és...

ELNÖK: Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy egy pillanatra félbeszakítsam. A Házszabály szerint a kisebbségi vélemény ismertetésénél csak azt lehet elmondani, ami a bizottság ülésén elhangzott. Önöknek nyilván lesz alkalmuk a vitában elmondani azt, amit most el akar mondani, de nem hiszem, hogy a bizottsági vita során az államtitkár asszonyra elhangzottak már előre bekerültek a jövőt látva. Ne vegye rossz néven, az időt természetesen beszámolom, de arra kérem, hogy a bizottságban elhangzott véleményt ismertesse.

Köszönöm szépen.

KOVÁCS TIBOR, a gazdasági és informatikai bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a figyelmeztetést, elnök úr. Sajnálatosan tájékoztatnom kell elnök urat arról, hogy államtitkár asszony a bizottsági ülésen is hasonló stílusban vezette fel a törvényjavaslatot, tehát ezzel kapcsolatban itt semmi eltérőt nem mondtam el. Csak azt mondtam el, amit a bizottsági ülésen is elkövetett az államtitkár asszony.

Áttekinthetetlen a javaslat abból a szempontból - mint ahogy a bizottsági ülésen is elhangzott -, hogy hatályban marad az a vagyontörvény, amit a Fidesz egy évvel ezelőtt átszabott. Itt van előttünk ez a jogszabály, a kettő nyilvánvalóan ellentmond egymásnak, nem beszélve arról, hogy számos felhatalmazást ad ez a rendelkezés a kormánynak, hogy különböző kérdésköröket szabályozzon a későbbiekben, természetszerűleg nem megfelelő, átlátható módon.

(20.40)

Nem szabályozza a kérdéskör - mint ahogyan felhívtuk a figyelmet rá - megfelelőképpen a természeti erők felhasználásának a lehetőségét, de elmondtuk, és felhívtuk a figyelmét, tisztelt államtitkár asszony, arra is, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrzési hatásköre csorbul, és ugyan bizottsági elnök úr kioktatott bennünket arról, hogy ez az Állami Számvevőszékről szóló törvényben részletesen szabályozva van, de nem így van, szeretném közölni, tisztelt Országgyűlés. Az Állami Számvevőszékről szóló törvényben lehetőségként említi meg az Állami Számvevőszék hatáskörét, hogy ellenőrizheti ezt a tevékenységét, a jelenleg hatályos jogszabályban viszont az van, hogy évenként ellenőrizi a tevékenységet, és jelentést készít róla az Állami Számvevőszék. Micsoda különbség van a kettő között, tisztelt államtitkár asszony és tisztelt képviselőtársaim!

Szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy számtalanszor itt a parlamentben, de a bizottsági vitákban is, önök állandóan arra hivatkoztak, utalásszerűen az Állami Számvevőszék vizsgálataira és jelentéseire, ez alapján kritizálták az előző kormányzat tevékenységét. Nyilván ebből tanulva veszik ki ezt a lehetőséget, hogy a későbbiekben az ellenzéknek már ne legyen meg ez az eszköz a kezében, hogy esetleg az Állami Számvevőszék vizsgálataira hivatkozva kritizálni merészelje az önök privatizációs tevékenységét.

Felvetettük azt is, és erre vonatkozóan semmiféle garancia nincs a jogszabályban, hogy európai uniós direktívákkal nem megy szembe a javaslat; és még egy dolgot - ha megengedi, államtitkár asszony -, mi a garancia arra, hogy a mellékletekben felsorolt államivagyon-leltár teljes körű. És ha önök elfogadják ezt a jogszabályt, és véletlenszerűen - mint ahogy az elmúlt időszakban számos esetben volt már erre példa - valami kimarad belőle, azzal ugyan mi fog történni?

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  252 - 254  Következő    Ülésnap adatai