Készült: 2019.11.16.02:09:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2011.12.12.), 226. felszólalás
Felszólaló Dr. Varga László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:11


Felszólalások:  Előző  226  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan jogszabály van ma előttünk, amely négyötödös többséget kapott azért, hogy ma tárgyalhassuk összevontan az általános és részletes vita keretében.

Én azt hiszem, hogy ez egy olyan állapota ennek a jogszabálynak, amely nyilván egy hosszú folyamat után alakult ki. Voltak ebben vitáink, ha visszaemlékszünk, akkor a 2010-es kormányváltás után szinte az első képviselői előterjesztések között volt az ezzel kapcsolatos javaslat.

(19.40)

Ez először visszavonásra került, majd egy olyan formában került több más, a sport életét érintő előterjesztéssel összevonásra, amellyel kapcsolatban voltak aggályaink. Elmondtuk akkor, hogy nyilván szeretnénk, hogy az olimpiai sportágak teljes köre támogatható legyen ilyen módon, illetve az Európai Bizottsággal kapcsolatos előterjesztésekben, az azzal kapcsolatos tárgyalások kapcsán voltak aggályaink.

Úgy gondoltuk, hogy hamarabb kellett volna ezt az egyeztetést lefolytatni, azonban ha korrekt akarok lenni - és miért ne akarnék ezen a kései órán -, el kell mondanom, hogy azért örülünk annak, hogy ha hosszan is, de ez a folyamat végül is összességében megnyugtatóan rendeződött ebben a tekintetben.

Azt tudom mondani, hogy mindig elmondtuk azt, ha a sportpolitikával kapcsolatos alapállásaikkal nem értünk egyet. Nyilván itt a MOB túlzott szerepétől kezdve az egycsatornás finanszírozáson át, nagyon sok mindent mondhatnék, azonban ez az előterjesztés, amely ma az asztalon van, ez mindenképpen általunk megítélten, ez az Európai Bizottság határozatát hozza szinkronba a korábban elfogadottakkal.

Szerintünk ezek a változtatások, amelyeket ennek kapcsán kell ma megtárgyalnunk és nyilvánvalóan elfogadnunk, ezek egyébként jobbá is teszik az előterjesztést, és talán igazságosabbá is sok szempontból. Nyilván itt a sportágaknak az a köre, az öt látvány-csapatsportág, ez a szűkebb kör megmarad, de például az illetékkedvezmény tekintetében egy szélesebb kör lép be, és azt hiszem, ez is egy örvendetes dolog ebben a tekintetben.

Már egy korábbi módosítása a javaslatuknak, hogy a látvány-csapatsportágak tekintetében és nem csak az első két osztály tekintetében tette lehetővé adott esetben az utánpótlás vagy a képzés tekintetében a tao-kedvezmény igénybevételét, szóval azt hiszem, hogy egyre inkább olyan lett ez a javaslat, amely sok szempontból alakult olyanná, ami az első észrevételeinket jelenti.

Szóval ennek a javaslatnak a tárgyalását, a négyötödöt támogattuk, és úgy érzem, hogy mivel egyébként módosító indítvány sem érkezett az Európai Bizottság észrevételének megfelelő előterjesztéshez, ezért szerintem támogatható ez a végszavazáson is ebben a formában általunk.

A kérdés ma nem is ez szerintem. A kérdés az, és ettől nagyon nehéz elvonatkoztatni, hogy ma napirend előtt szólt miniszterelnök úr. Arról szól sok minden, hogy további pénzeket kell megtalálni a következő évi költségvetésben. Nyilván minden olyan pénz, amit adóban nem szed be az állam, az nem jön be, tehát egy ilyen költségvetési helyzetben adódik a kérdés, hogy mennyire biztos ennek a lehetőségnek, ennek a komplex lehetőségnek az igénybevétele a jövő évben.

Tehát erre azért szeretném, ha egy kicsit kitérnénk, hogy ha már itt van ez a vita, akkor beszélnénk róla, hogyan látják, hogy a jövő évben, a 2012-es adóév tekintetében hogyan működik ez a dolog, milyen volumene lehet ennek a dolognak, mennyire támogathat olyan helyi sportcélú infrastruktúra-fejlesztési igényeket, amelyek jogos igények. Ugyanis szerintem ez az út egy demokratikusabb útja a sportinfrastruktúra fejlesztésének. Nyilván eldönteni adott esetben kormánypárti képviselők, mondjuk úgy, csapatszimpátiája alapján egyes sportberuházásokat, szerintem kevésbé demokratikus, mint ez az út. Tehát lehet ez egy irány - mennyire és milyen volumenben lehet ezzel a 2012. év tekintetében élni?

Még annyit kérdeznék, ha lehet ez egy kérdés még itt a végén, hogy ha ebben gyorsak vagyunk idén, akkor mit jelent ez a 2011-es adóévre vonatkozóan. Nyilván itt is volt még az utolsó fejezeteket is érintő maradványtartási kötelezettség, talán holnap fogunk is erről szavazni. Egy ilyen helyzetben mit jelenthet ez még az öt látvány-csapatsportág tekintetében, milyen további lehetőségek vannak, hiszen itt már nem csak arról a korábban elfogadott, bizottsági jóváhagyást, ilyen továbbgondolást nem igénylő részekre vonatkozó tao-kedvezmény kapcsán történtek már döntések, utánpótlás-infrastruktúrafejlesztés is van, de hát hogyan tovább ebben a tekintetben?

Szóval lezárva ezt a dolgot, azt hiszem, hogy folytatták azt a folyamatot, amelyet a korábbi szocialista kormányok elkezdtek. Itt a kulturális életben, a színház- és filmművészet tekintetében egy jól működő tao-kedvezményes rendszer van, amely szerintem felpezsdített sok mindent, szerintem nem bűn és nem szégyen az, hogy bizonyos dolgok folytatódnak kormányváltások után is. Ezt egy ilyen dolognak tartom, és a jelenlegi formájában egy sokkal támogathatóbb javaslatnak, mint amilyen az eredeti formája volt. Nyilván megérett ez a dolog talán másfél év alatt, egyébként pedig a bizottság észrevételeit persze átvezeti a javaslat.

Zárásként akkor még egy dolog: mi lesz idén az adóévvel, mi lesz jövőre? Aggódom egy kicsit azért, hogy mekkora volumen lesz az, amit valójában ezzel a lehetőséggel igénybe lehet venni.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  226  Következő    Ülésnap adatai