Készült: 2019.11.18.07:48:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2011.12.12.), 209. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 1:54


Felszólalások:  Előző  209  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A népegészségügyi tevékenység történeti megalapozása Johan Béla nevéhez kötődik, akit a prevencióelmélet képviselőjeként tartanak számot a modern egészségügy szervezetének kialakítói között.

A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézet szakvéleménye nem érinti Johan Béla szaktudományos munkásságát, csak a politikai tevékenységét nézi, amelynek két, egymással összefüggő kritikus területe van. Az egyik az 1930-as évek végén játszott szerepe, a másik az 1944-es tevékenysége. Johan Béla orvos államtitkárként Magyarország német megszállása után is hivatalában maradt, mivel lemondását nem fogadták el, így továbbra is közreműködött a jogszabályok végrehajtásában. Tehát a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézet szakvéleménye szerint az 1939 és '44 közötti tevékenysége teszi a nevét alkalmatlanná arra, hogy egy országos program névadója legyen.

2004-ben országgyűlési határozat született az "Egészség évtizedének" Johan Béla nemzeti programja név "Egészség évtizedének" népegészségügyi programja elnevezésre módosításáról.

Tisztelt Képviselő Úr! A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a népegészségügyi program mindenkori elnevezésétől függetlenül törekszik arra, hogy a lakosság egészségi állapotát javítsa, amelyhez keretet a Semmelweis-terv ad. A Semmelweis-terv népegészségügyről szóló fejezetének 9. pontja alapján az azonnali cselekvés érdekében szükséges a 2011-2013-ig terjedő időszak népegészségügyi akcióihoz a jelenleg hatályos nemzeti népegészségügyi program stratégiai keretén belül cselekvési irányokat kijelölni. Emellett elengedhetetlen a stratégia megújítása is, és legkésőbb 2013-ban új népegészségügyi program létrehozása.

Köszönöm szépen a kérdéseit. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  209  Következő    Ülésnap adatai