Készült: 2019.11.17.23:32:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2011.12.12.), 151. felszólalás
Felszólaló Dr. Dorosz Dávid (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:30


Felszólalások:  Előző  151  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DOROSZ DÁVID (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Múlt héten eljárás indult a Dopeman nevű rapper egyik számával kapcsolatban. Teljesen egyértelmű, hogy az eljárás alaptalan, hiszen a számban használt káromkodó kifejezések nem a Himnuszra vonatkoztak, hanem a politikusokra és a politikai elit tagjaira. Azt is el kell mondanunk, hogy nem az a lényeg, hogy tetszik-e valakinek Dopeman, illetve a szám, vagy nem tetszik, hanem az a lényeg, hogy a szólásszabadságba beletartozik az is, hogy a nekünk nem tetsző véleményeket is meghallgatjuk, és azokat elviseljük.

Különösen kínos ez az ügy abból a szempontból, hogy a nevezett művész az elmúlt hónapokban határozottan és keményen kiállt a kormány politikája ellen. Az még felettébb kínos, hogy a rendőrségen ugyanazt a gyakorlatot folytatják, amit az elmúlt hónapokban már elkezdtek, azaz a gyanúsítottakat tanúként rántják be, és különböző szabályok és garanciák nélkül hallgatják ki őket. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni legfőbb ügyész urat, számíthatunk-e arra, hogy a következő hónapokban szigorúbban lépnek fel az előadóművészekkel szemben, szigorúbban ítélik-e meg az ő szólásszabadságukat.

Illetve szeretném kérdezni legfőbb ügyész urat arról, mi a véleménye a büntetőeljárásban az elmúlt hónapokban elharapózott gyakorlattal kapcsolatban, hogy tanúként rántanak be olyanokat, akiket gyanúsítottként szeretnének kezelni, és megfelelő garanciák és szabályok nélkül hallgatják ki őket.

Előre is köszönöm válaszát. (Taps az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  151  Következő    Ülésnap adatai