Készült: 2020.04.04.04:59:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap (2004.10.11.), 233. felszólalás
Felszólaló Dr. Kerényi János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Mentelmi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 1:51


Felszólalások:  Előző  233  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KERÉNYI JÁNOS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Debreceni Városi Bíróság eljáró bírója az Országgyűlés elnökéhez intézett átiratban indítványozta Tasó László országgyűlési képviselő úr mentelmi jogának felfüggesztését, nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben.

(18.50)

A mentelmi bizottság az ügyet október 6-ai ülésén tárgyalta. A bizottság a tényállási elemeket részleteiben nem vizsgálta, viszont arról szót kellett ejteni, hogy egy nyolc éve húzódó ügyről van szó. A Debreceni Városi Bíróság 2002. márciusi ítéletét a Hajdú Megyei Bíróság hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította, ami most van folyamatban.

A vád alapjául szolgáló tényállást a vádindítvány szerint az önkormányzati utak és azok mellett lévő szórványfák kivágása alapozta meg. Ezen az alapon gyakorlatilag minden polgármestert felelősségre lehetne vonni.

A mentelmi bizottság közvádas ügyekben szinte kivétel nélkül mindig a mentelmi jog felfüggesztését javasolja, mivel ez szolgálja az Országgyűlés tekintélyének megóvását. A képviselő úr kifejezetten kérte a bizottság előtti meghallgatásán mentelmi jogának felfüggesztését.

Mindezek alapján a mentelmi bizottság egyhangú szavazással azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Tasó László mentelmi jogát ezért az adott ügyben függessze fel.

Köszönöm a szót, elnök úr. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)




Felszólalások:  Előző  233  Következő    Ülésnap adatai