Készült: 2020.07.16.17:03:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

119. ülésnap (2020.04.14.), 106. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hetekben képviselőtársaimmal számos javaslatot tettünk, hogy mit kellene tenni azon emberek megsegítése érdekében, akiket a koronavírus által kialakított helyzet hozott bajba. Én most egy olyan társadalmi csoport érdekében szeretnék felszólalni, akiknél nemcsak a mindennapi betevő került veszélybe, hanem a lakhatás is. Ők ugyanis azok, akik albérletben élnek ma Magyarországon. A magyar felnőtt-társadalom 14 százaléka él albérletben, többségük piaci alapú, tehát nem önkormányzati bérlakásokban, hanem piaci alapú bérlakásokban, albérletekben él. Nagyon sok esetben előfordult náluk is, mint ahogy a társadalom más rétegeinél, hogy megszűnt a jövedelmük, fizetés nélküli szabadságra küldték őket, vagy éppen elbocsátották őket, s nem elég, hogy a mindennapi betevőre nem telik pénz, hanem a rezsit és az albérlet költségeit is fizetni kell. Már csak azért is fizetni kell, mert az albérlet díja valószínűleg a lakás tulajdonosának is egy fontos bevétel, tehát ha az albérletben élő nem tudja ezt fizetni, akkor továbbgördül annak hatása, és majd a lakás tulajdonosa fogja megérezni a hiányzó bevétel okozta hatásokat.

Fontos leszögezni, hogy nem egységesen minden albérletben élő került bajba, hiszen biztos itt is vannak olyanok, akiknek megvan a jövedelmük, akiket nem érintett rosszul a koronavírus, de értelemszerűen vannak olyanok, s ahogy említettem a felszólalásom elején, több százezren lehetnek olyanok, akik ebben a helyzetben nem tudják fizetni a hónap végén esedékes albérleti díjakat és a rezsiköltségeket.

A kérdés ebből adódik: milyen jellegű segítséget kíván nyújtani a kormány, ugyanis az eddig bejelentett intézkedésekben semmi erre utalót nem találhattunk. Kérdezem tehát államtitkár urat, hogy azoknak milyen segítséget nyújtanak, akiknek a koronavírus miatt megszűnt a jövedelmük, ugyanakkor az albérleti díjat továbbra is fizetniük kell. Várom érdemi válaszát több százezer honfitársunk nevében. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai