Készült: 2020.07.12.04:26:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

115. ülésnap (2020.03.30.), 274. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:27


Felszólalások:  Előző  274  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon sokan kerestek meg az elmúlt napokban, az elmúlt egy-két hétben a választókerületemből arra panaszkodva, amilyen helyzetet okozott a családjuk számára ez a mostani helyzet, a koronavírus. Én ezeket a panaszokat szeretném idehozni, tiszteletben tartva azt, hogy persze a kormánynak most rengeteg teendője van, és mi ezt figyelembe vesszük; de másrészről pedig azt is figyelembe kell vennünk, hogy ezek a családok nagyon súlyos helyzetbe kerültek, és minél sürgetőbb megoldási javaslatokat várnak, hogy lehessen enyhíteni az ő helyzetüket.Nem meglepő módon a legnagyobb, legtöbb panasz a családok bevételének kiesésével kapcsolatban érkezett. Ugye, vannak, akiknél a munkabér szűnt meg, vagy vannak olyanok, a vállalkozók, ahol például nincs bevétel, nincs jövedelem, és minden esetben szükség lenne ezeknek a pótlására, hogy a kormány valahogy nyújtson segítséget. Több képviselőtársam is beszélt már arról, hogy a Jobbik javasolja egy munkahelyvédelmi alap létrehozását, amely azt a célt szolgálná, hogy a kieső jövedelmeket a kormány vállalja át, mi azt mondjuk, hogy 80 százalékban. És hogy ez mennyire nem egy légből kapott példa, arra elég csak felhozni azokat az országokat, ahol már meglépték ezeket. Többek között Nagy-Britanniában, Csehországban, Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában az állam van, ahol 90, van, ahol 80, van, ahol 75, van, ahol 60 százalékos bérkiegészítést ad azoknak, akik elveszítették az állásukat, vagy éppen nem jutnak jövedelemhez. Azért itt a felsorolásból kiderül, hogy milyen országokról is van szó. Azért Bulgária és Románia nem mondható, hogy nálunk jobb helyzetben lenne, mégis meglépték ezeket ott, úgyhogy bízom benne, hogy a magyar kormány is mielőbb meg fogja tenni ezt a lépést.

Itt, a munkabérkiesésnél kell azokról is szólni, akik nem bejelentett munkahelyen dolgoznak. Sajnos, vannak ilyenek is, tudom, az én választókerületemben is, például mezőgazdasági munkát végzők vagy más területen is. Ez nem az a szituáció, úgy gondolom, amikor kioktatni kellene őket, hogy ez mégiscsak adóelkerülés. Persze, igaz lenne ez is, de amikor már szinte szó szerint az éhenhalás küszöbére kerülnek ezek az emberek, akkor talán érdemes lenne elgondolkodni azon is, hogy őket is meg kell segíteni.

Mindezen jövedelmek kiesése miatt felléphet egy olyan helyzet, a közbiztonság helyzete, amely azért súlyos lehet. Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de ha kialakul olyan helyzet, hogy a családoknak nem lesz bevételük, tartalékuk vagy nem is volt, vagy az is elfogy, akkor bizony nem kizárt az, hogy egyesek betörésekkel vagy különböző módon próbálják majd maguknak a megélhetéshez szükséges anyagi forrásokat vagy egyéb dolgokat megteremteni. Tehát ilyen szempontból is nagyon jó lenne megelőzni, és az embereket megsegíteni, hogy ne fajuljon el eddig a helyzet.

Nagyon sokan panaszkodtak még a választókerületemből a tesztek kérdésére, hogy miért is nincs több teszt, miért nem végeztetnek az emberekkel több tesztet. Volt olyan, aki már saját maga is mondta, hogy ő kifizetné, mindenképp szeretné, de ekkor sem volt rá lehetősége. Itt is egy nemzetközi példát ajánlanék a kormány figyelmébe: Bukarestben például mindenkit tesztelnek. Ha a bukaresti tesztek eredménye indokolja, akkor a többi nagyvárosban elkezdik szűrni a teljes lakosságot. Romániában az egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az orvoscsoportok dél-koreai mintára házról házra járva végezzék a vizsgálatokat. A miniszter becslése szerint Románia már a hétvégén túl lesz a kétszázezredik teszten. Nálunk a tegnapi hírek talán 12 ezer tesztről szólnak. Hát, nagy különbség!

Érkezett egy felvetés a buszok ingyenességéről: „A tegnapi napon busszal szerettünk volna hazamenni a munkából, a sofőr jelezte, hogy nincs készpénzes jegykiadás, csak mobilon keresztül lehet jegyet venni. Megértjük, persze, indokolt, de sokan, én sem vagyok, vagyunk erre felkészülve.” Igen, gondolni kell arra a korosztályra is, aki nincs erre felkészülve, és erre is ki kell találni egy lehetőséget, egy problémamegoldást.

Szó van még az állatmenhelyek helyzetéről, ez talán még kevésbé kapott figyelmet az elmúlt időszakban. Itt is idéznék egy választókerületi lakostól: „A menhelyek, állatvédő egyesületek nem látogathatóak, ezért nem is lehet örökbe fogadni. Látom sorban, hogy segítséget kérnek az egyesületek, mert folyamatosan kerülnek be az új kutyák, de örökbe adni nem tudnak egyet sem. Javasolni lehetne egy havi pár százezres támogatást, hogy fenn tudjanak maradni.” Ez is egy fontos dolog lenne, mint ahogy például az üresen álló szállodák kihasználása is. A turizmus lenullázódott, innentől kezdve nincs bevételük az ebben az ágazatban dolgozóknak, ugyanakkor nagyon sok és sajnos egyre több ember fog karanténra kényszerülni. Érdemes lenne az államnak elgondolkodni azon, hogy igénybe venni ezeket a szállodákat, így egy kis bevételhez is lehetne juttatni ezeknek az üzemeltetőit, ugyanakkor pedig biztosan karanténba kerülnek azok az emberek, akiknek ott a helyük.

A devizahitelesek helyzete esetén is kaptam panaszt, a rövid idő miatt ezt nem tudom már kifejteni, de a lényege, hogy a faktoringcégek esetén is szükség lenne egyfajta moratóriumra, amikor a faktoringcég már kifizette a tartozást, de ennek ellenére a családnak még kell továbbra is fizetnie az adósságát.

Tehát számos olyan javaslat lenne (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amit a kormánynak meg kell lépnie. Arra kérem a kormányzatot, hogy tegye meg ezeket a szükséges és sürgős lépéseket, hogy mielőbb segíteni tudjunk az embereken. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  274  Következő    Ülésnap adatai