Készült: 2020.07.16.16:08:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

112. ülésnap (2020.03.16.), 72. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Jobbik számára mindig kiemelt szerepet töltött be a nyelvoktatás területe, számos javaslatot is tettünk az elmúlt években a nyelvoktatás korszerűsítése érdekében. Örülök neki, hogy például az első nyelvvizsga ingyenessé tételét a kormány átvette tőlünk, és ez megvalósult. Vagy épp annak, hogy belátta a kormány, hogy a felsőoktatásba való felvételhez a nyelvvizsga kötelezővé tétele mekkora károkat okozott volna most még, így nem vezette be azt.Azért tettük mindezeket a javaslatokat, mert a magyar köznevelés nyelvoktatása komoly problémákkal küzd. Hiány van jól felkészült pedagógusokból és korszerű nyelvoktatási programokból is. Ez régóta húzódó probléma, amelynek egyik látlelete az is, hogy több mint 93 ezer úgynevezett beragadt diploma van ma Magyarországon, azaz olyan, ahol a szükséges nyelvvizsga hiánya miatt nem kapta meg az illető a diplomáját. Azt fontos leszögezni, hogy a Jobbik kiemelten fontosnak tartja a nyelvtudást, és tudjuk, hogy a XXI. században a legtöbb diplomás munkakör esetén elengedhetetlen a megfelelő nyelvtudás. Ugyanakkor a 93 ezres számot figyelembe véve fel kell vetni azt a kérdést, hogy vajon tényleg minden egyes felsőoktatási szakhoz szükségese követelményként a megszabott, legalább középfokú nyelvvizsga.

Nem venném a bátorságot, hogy jómagam alkossak véleményt arról, hogy a több száz diplomás szak közül melyek azok, amelyeknél a mindennapi munka nem igényli a megfelelő nyelvtudást, de azért ez a kérdés felmerülhet például az óvodapedagógusok személyében, a szociális munkások vagy éppen a gyógypedagógus szakok esetén. Már csak azért is ezeket említettem, mert ezek olyan területek, amelyek hiányszakmának számítanak.

Tisztelt Államtitkár Úr! Négyezer tanár hiányzik az iskolákból, 93 ezer beragadt diploma van, és az is jogos kérdésként merül fel sokakban, hogy tényleg minden diplomás szakhoz szükségese legalább középfokú nyelvvizsga. Ezekből adódik a kérdés is, hogy tényleg minden diplomás munkakör betöltéséhez szükségese legalább egy középfokú nyelvvizsga, vagy gondolkodike a kormány azon, hogy a jelenleginél jobban differenciáljon az egyes szakok között. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai