Készült: 2020.08.04.02:34:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap, 55. felszólalás
Felszólaló Dr. Göncz Kinga
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:19

Felszólalások:  <<  55  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GÖNCZ KINGA ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Örülök, hogy kérdése kapcsán elmondhatom a véleményemet és a döntésem hátterét itt a parlamentben is, amit a sajtóban többször megtettem, de erre eddig itt nem volt lehetőségem. Valóban így van, hogy ez az ösztöndíj, ami a roma gyerekek tanulását támogatja, évek óta működik. Hogy a kormány milyen mértékben elkötelezett e mellett a program mellett, ez a táblázat mutatja (Felmutat két iratot.), amelyen részben az ösztöndíjakra kifizetett pénzösszeg növekedése látható, illetve azoknak a gyerekeknek a száma, akik az utóbbi három évben, tehát ezen kormányzati ciklusban támogatást kaptak. Ez a kormány volt az, amely a költségvetési tartalékok terhére kiegészítette a rendelkezésre álló forrásokat, és úgy látjuk, hogy többé-kevésbé ez az ösztöndíjprogram ma már el tudja érni a valóban meglehetősen jól tanuló gyerekeket majdnem teljes számban, és segíti az ő tanulásukat.

Ez az összeg 900 millió forint körül van ebben az évben, az előző évben is és 2003-ban is, tehát azt hiszem, hogy ez egy meglehetősen nagy összeg. Hogy ez a döntés hogyan történt, annak az a háttere, hogy a Magyarországi Cigányokért Közalapítvánnyal nekem több találkozóm volt, ahol arra kértem a közalapítványt, hogy azokat a problémákat küszöböljék ki, amelyek az ösztöndíjhoz való hozzájutást nehezítették. Egyrészt nem mindig tudtak a gyerekek hozzájutni információhoz, időnként nem volt világos, hogy mi a feltétele annak, hogy a pályázatok valóan sikeresek legyenek. Emellett az Útravaló-program elindult ebben az évben, és az volt az egyik kérésem, hogy a közalapítvány vizsgálja felül azt is, hogy az Útravaló-program indulásával mi is az a mód, ahogy legjobban tudja támogatni a roma gyerekeket ez az ösztöndíj.

Még egy dolog látszik ezeken a grafikonokon, ez pedig az, hogy nagyon nagy a lemorzsolódás, tehát az első félévben mindig sokkal több gyerek kapta meg ezt az ösztöndíjat, és közülük nagyon sokan nem kapták meg a második félévben, nem is jelentkeztek rá, és azt az információt kaptuk, hogy nagyon sokan nem is végezték el a félévet.

(15.40)

Tehát nem az iskolában maradást és a tényleges tanulást segítette ez az ösztöndíj, hanem megkapták a félév során, decemberben, és nem igazán motivált ez arra, hogy befejezzék a félévet. Mindezek után kértem a közalapítványt, hogy ezeknek megfelelően készítsen el egy koncepciót, amit a közalapítvány nem tett meg időre, ezért döntöttünk úgy, hogy most ennek a félévnek a kifizetését, lebonyolítását a közalapítványtól a minisztériumhoz, illetve a nemzeti és etnikai közalapítványhoz közösen tesszük. A bírálóbizottságban roma szakemberek fognak részt venni, ennek a pályázata megjelent.

Amit feltételül szabunk a kifizetés esetében, az az, hogy legyen egy lezárt félév. Ennek nincsen tanulmányi kritériuma, csak annyi, hogy lezárják a gyerekek a félévet, valóban végigjárják, tehát hogy valóban ösztönző hatása legyen ennek az ösztöndíjnak. És az eddigi decemberi kifizetéshez képest ez február elejét fogja jelenteni, amikor igazolják, hogy lezárták a félévet.

A kérdésekre tehát röviden válaszolva: szó sincs arról, hogy hitelezni kellene a gyerekeknek, arról van szó, hogy valódi ösztönző programot szeretnénk felépíteni, erre 550 millió forint rendelkezésre áll. Hogy mennyire nem a legszegényebbek pénzét veszi el ez a kormány, csak néhány programot említenék, ami valóban a legszegényebb családokat éri el, nagyon sokszor a roma családokat: részben a gyerekek ingyenes étkeztetése az általános iskola alsó tagozatában, a lakásfenntartási támogatás normatívvá tétele, az Útravaló-program, amely szintén a legszegényebb gyerekeket éri el és a legszegényebb családokat, és sok egyéb példám is lenne. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

És szó sincs arról, hogy elvennénk az esélyt, jó szívvel tudom mondani - és talán ezt nekem elhiszi a képviselő úr (Az elnök ismét csenget.) -, hogy a társainknak tekintjük a romákat ebben a polgárosodási folyamatban, és nagyon szeretnénk, hogyha minél többen végeznék el az iskoláikat. (Taps az MSZP soraiban.)

Felszólalások:  <<  55  >>    Ülésnap adatai