Készült: 2020.08.06.22:02:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap, 53. felszólalás
Felszólaló Farkas Flórián (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:24

Felszólalások:  <<  53  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS FLÓRIÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! - mondanám, ha itt lenne. A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány 1997 óta működtetett ösztöndíjrendszert a tehetséges cigány fiatalok tanulásának, továbbtanulásának támogatására. Az ösztöndíjasok száma a kezdeti néhány százról a 2004-2005-ös tanévig 25 ezerre emelkedett. Külön szívet melengető az a tény, hogy ebben az évben már 1941 egyetemi, illetve főiskolai hallgató tanul ezzel a segítséggel. A cigányság körében érezhetően növekedett a tanulás értéke.

Idén az esélyegyenlőségért is felelős miniszter elvette ezt a feladatot a közalapítványtól, saját hatáskörébe vonta, majd egy másik közalapítványra bízta. A 2005-2006-os tanévre nagy késéssel, szeptember közepén írták ki a pályázatot. Nyilvánvalóvá tette a miniszter asszony, hogy az első félévi ösztöndíjat csak a második félévben, tehát 2006-ban kapják meg a nyertesek.

Kérdezem a miniszterelnök urat: milliárdosként elfogadhatónak tartja-e, hogy a nincstelen cigány családok hiteleznek a kormánynak az ez évi költségvetés hézagainak betöméséhez? Ez a döntés mintegy 25 ezer ösztöndíjast és családjait sújtja, fennáll a veszélye annak, hogy nagyon sokan abbahagyják a tanulmányaikat.

Miniszterelnök Úr! Önök igazságról, bátorságról és kirobbanó sikerről beszélnek. Ki hiszi ezt el önöknek, amikor a legszegényebbek pénzét is elveszik? Az esélyegyenlőség megteremtése, az ösztöndíjrendszer kiteljesítése azt jelenti, hogy lehetőséget, segítséget, anyagi ösztönzést adunk ahhoz, hogy a hátrányos helyzetűek képesek legyenek tanulni, felzárkózni. Önök esélyegyenlőségről beszélnek, közben elveszik a felemelkedés esélyét. Kérdezem öntől: alkalmas-e egy ilyen kormány arra, hogy egyetlen szavát is komolyan vegye a társadalom? Társaiknak tekintik-e önök a cigányokat a XXI. századi polgárosodásban?

Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  53  >>    Ülésnap adatai