Készült: 2020.10.28.18:35:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

40. ülésnap (2006.12.04.), 270. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:10


Felszólalások:  Előző  270  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy módosító javaslatot nyújtottam be, amelynek az a lényege, hogy a törvény 3. § (1) bekezdéséhez egy kiegészítő megfogalmazás kerülne be, amelynek pontosan úgy szól a tartalma, hogy vagy a pártfogó felügyelői szolgálatnál közvetítői tevékenység végzésére bejelentkezett ügyvédek névjegyzékén szereplő ügyvéd végezhessen mediátori tevékenységet. Hiszen mindannyian ismerjük a törvényjavaslatot, ennek a lényege az, hogy a pártfogó felügyelői szolgálat az, amely ellátja majd a mediátori, a büntetőeljárásban folytatott közvetítői tevékenységre vonatkozó tevékenységet.

Már az általános vitában is elmondtam azt, hogy a frakció támogatja a törvényjavaslatot. Egy előremutató, korszerű és fontos javaslatnak tekintjük. Törvényes kötelezettségünk is a megalkotása, hiszen a büntetőeljárási törvény legutóbbi ilyen tárgyú módosítása kapcsán ezt a feladatot egyértelműen megkapta a kormány és a parlament, ez a javaslat ezt tartalmazza.

Azzal, hogy én a büntető mediálásban az ügyvédi mediátori tevékenységet is lehetővé kívánom tenni, úgy gondolom, hogy semmiképpen nem gyengítem a törvényt, sőt hiszem azt, hogy inkább erősítem. Egyrészt a pártfogó felügyelői szolgálat tevékenységét már a múltkori alkalommal sem győztem kellően méltató jelzőkkel és szavakkal illetni, mert rendkívül fontos és kiváló munkát végeznek.

Nem az ő tevékenységük gyengítése vagy bármilyen más egyéb hátsó szándék vezérelt a javaslat benyújtásával, hanem az, hogy úgy gondolom, hogy indokolt és szükséges, legalább annak érdekében, hogy majd egy utólagos hatásvizsgálat keretében, ha egy ilyen típusú rendelkezés esetleg hatályba léphet, és az ilyen típusú ügyvédi mediálás is elkezdődhet és folyhat, akkor rövid idő elteltével minden bizonnyal megállapítható lesz majd az, hogy indokolt-e vagy sem az ügyvédi mediálás lehetővé tétele.

Kísérletezgetni semmiképpen nem szeretnék. A javaslat megfogalmazását megelőzően konzultáltam az Ügyvédi Kamara elnökével, és egyértelműen tudom mondani, hogy az ügyvédi kar szívesen venné ezt a lehetőséget, és mindenképpen a megfelelő szűrők - névjegyzék elkészítése, feddhetetlenségi, összeférhetetlenségi szabályok felállítása és egyebek -, amelyeket én magam is indokoltnak tartok ezzel kapcsolatban.

Tudom, hogy a kormány ezt a módosító javaslatot alapvetően nem támogatja. Ezt elmondta a kormány képviselője az alkotmányügyi bizottságban is. Ott azonban úgy láttam, hogy az ott jelen lévő országgyűlési képviselők, függetlenül attól, hogy melyik oldalon foglalnak helyet, nyitottnak mutatkoztak az érveimre. Igyekeztem szakmai jellegű érveket felhozni, és nagy örömömre az alkotmányügyi bizottság elég meggyőző fölénnyel támogatta is ezt a javaslatot.

Tudom, hogy van egy másik javaslat is, egy kapcsolódó módosító indítvány, amely ezzel a javaslattal összefüggésben Bárándy Gergely kollégám révén került be a Házba. Ez a javaslat egyéves időtartamot adna arra vonatkozóan, hogy ez a rendelkezés hatályba lépjen. Ezt egy kompromisszumos megoldásként el tudnám fogadni. Örülök ennek a javaslatnak, mert növekszik az esélye annak, hogy az én alapjavaslatom bekerülhessen a törvényjavaslathoz, és szeretném tisztelettel arra kérni a kormányt, fontolja meg, hogy egy kompromisszumos megoldásként egy évvel elcsúsztatott hatálybalépéssel esetleg nem lenne-e ez elfogadható számára.

Úgy gondolom, ha ez az egy évvel későbbi hatálybalépés megvalósulhat, akkor kellően fel tudunk készülni arra, hogy ilyen módon hatályba léphessenek ezek a rendelkezések is. Tehát azt szeretném kérni, hogy mind a kormány, mind pedig a Ház mindkét oldala támogassa a javaslatomat, kiegészítve kollégám javaslatával.

Köszönöm szépen a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  270  Következő    Ülésnap adatai