Készült: 2020.09.23.12:09:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2000.06.19.), 300. felszólalás
Felszólaló Kékkői Zoltán József (FKGP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:56


Felszólalások:  Előző  300  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÉKKŐI ZOLTÁN (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Választási körzetembe tartozik a Dunántúl, de talán egész Magyarország leghátrányosabb helyzetben lévő kistérsége, az Ormánság, ahol a munkanélküliség évek óta a 30 százalékot is meghaladja. Az ottani települések és szorgalmas lakossága saját erőfeszítései mellett külső, hazai és külföldi fejlesztési források igénybevételével próbál javítani helyzetén.

A kistérség legnagyobb települése, Sellye például átfogó fejlesztési programot készített, amely három EU-konform projektet tartalmaz. A fejlesztési elképzelések megvalósításához saját forrással nem rendelkezik, és külső forrásokat sem képes igénybe venni, mert az azokhoz szükséges úgynevezett saját hozzájárulással nem rendelkezik. Hiába pályázott ezért például a Gazdasági Minisztérium által meghirdetett inkubátorház pályázati támogatás elnyerésére, és eleve kilátástalan az igyekezete az "Ipari park" cím elnyerését célzó pályázathoz, mert nem képes előteremteni a pályázatokhoz nélkülözhetetlen önrészt.

Az Ormánság kistérség helyzete azonban nem egyedülálló, tizenöt hozzá hasonló kistérség található az országban, amelyek mindegyike kilátástalan versenyhátrányban szenved a többi kistérséghez hasonlítva. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint kilenc olyan kistérség található hazánkban, amelynek minden települése támogatott, vagyis társadalmi, gazdasági, infrastrukturális szempontból elmaradott, az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel küzd.

Az ország hét hátrányos helyzetű megyéjében 134 település tartozik a kilenc kistérségbe 274 782 lakossal. E települések helyzetük javításához elegendő saját forrással nem rendelkeznek, külső források igénybevételénél is tőkehiányuk tartja őket hátrányos versenyhelyzetben, a pályázati források elnyeréséhez szükséges önerővel nem rendelkeznek. E kistérségek alapproblémája tehát az önrészhez szükséges tőkehiány feloldása, amely összehangolt területfejlesztési intézkedéseket igényel. Külön figyelmet érdemel, hogy a tiszafüredi, a polgári, a balmazújvárosi kivételével e térségek a határ mentén találhatók, és a román-, az ukrán-, a szlovák- és a horvát-magyar gazdasági együttműködés lehetőségét kínálják.

Az országban további hat olyan kistérség található, amelyekhez 196 település tartozik 264 882 lakossal, és amelyekben a települések több mint 90 százaléka támogatott.

E tizenöt kistérség problémáinak a kezelése különleges politikai, társadalmi érdeklődést és a megoldás speciális módjának feltárását igényli. Az ország leghátrányosabb helyzetben lévő tizenöt kistérsége, illetve az ott élő körülbelül félmillió ember versenyhelyzetének javítása és annak nyomán gazdasági felemelése különleges bánásmódot igényel a települések fejlesztését célzó és elősegítő bármiféle hazai és külföldi pályázatokon történő részvételük, minimális sikeresélyük megteremtéséhez.

 

(23.40)

 

Tisztelettel kérem az államtitkár urat, kollégáival együtt különleges gonddal tekintse át e tizenöt leghátrányosabb kistérség pályázati versenyhelyzete javításának lehetőségeit, amelyek között alternatív megoldásnak tekinteném például különösen hátrányos helyzetükből eredő speciális fejlesztési hitelkonstrukció érvényesítését az önrész fedezeti forrásának megteremtéséhez. Ez nélkülözhetetlen lenne az euro-források, kiemelten például a SAPARD támogatási programban történő részvételükhöz.

Javaslatom lényege olyan hét évre terjedő és kizárólag tizenöt hátrányos helyzetű kistérség - Sellye, Szeghalom, Szikszó, Balmazújváros, Polgár, Salgótarján, Baktalórántháza, Csenger, Tiszafüred, Encs, Ózd, Edelény, Kazincbarcika, Bátonyterenye, Vásárosnamény - számára szóló speciális fejlesztési banki hitelkonstrukció, amelyhez a garanciát az állam adná. Meggyőződéssel vallom, hogy egy ilyen intézkedés egyszerre képes lenne átütő erejű, kézzelfogható segítséget adni az ország leghátrányosabb helyzetben lévő 330 települése számára.

Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 
Felszólalások:  Előző  300  Következő    Ülésnap adatai