Készült: 2021.06.15.08:13:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

258. ülésnap (2013.03.05.), 2. felszólalás
Felszólaló Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:41


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Ismereteink szerint immár hatósági vizsgálatok folynak az ELTE Bölcsészettudományi Karán kipattant, alighanem súlyos bűncselekményre utaló ügyben. A feltételezett bűncselekmény abban áll, hogy valakik éveken át készítettek és vezettek személyi tulajdonságok szerinti listákat több száz diákról, onnantól fogva, hogy ezek a diákok megkezdték egyetemi tanulmányaikat. Sajtóértesülések szerint erős a gyanú, hogy ebben a förtelmes ügyben a magyarországi náci párt aktivistáinak mocskos keze matathatott éveken át. (Derültség és közbeszólások a Jobbik soraiban.)

Tisztában vagyunk azzal, hogy a konkrét ügyben a parlamentnek jelenleg nincs dolga, hiszen folynak a hatósági vizsgálatok. Van dolgunk viszont azzal, hogy miként néz ki ma a magyar felsőoktatás, kik és milyen befolyást gyakorolnak az egyetemi autonómiákra, mihez is kezd magával az egyetemet végzett fiatal. A kételyek listája hosszú, a megnyugtató válaszok listája rövid. Annyi jól látszik, hogy a Fidesz alig három esztendő alatt felére csökkentette a felsőoktatásra fordított állami pénzeket, és ebben az esztendőben mindösszesen 123 milliárd forintot szán erre a célra;123 milliárd forintot, azaz negyedannyit, mint amennyiért MOL-részvényeket vásárolt, avagy alig feleannyit, mint amennyiért most éppen egy gázszolgáltató céget kíván megvenni.

Másik összehasonlításban és éves léptékben a magyar agrárium ötször annyi támogatásban részesül, mint a magyar felsőoktatás. Matolcsy elvtárs még boldogult miniszter korában havonta - ismétlem, havonta - jelentett be nagyobb elvonásokat, mint amennyit a kormány ebben az évben a diplomák hazai megszerezhetőségére szán. Ezért a nem túl gáláns befektetésért cserébe a Fidesz ma alaptörvénybe akarja foglalni a fiatal magyar értelmiség röghöz kötését. (Felzúdulás a Fidesz soraiban.) Kiszolgáltatottság ez a javából, európai alapértékeket felrúgva, és csak a radikalizmust erősítve. (Balla György: Igyál valamit!) A kormány nyakra-főre köti a stratégiai megállapodásokat, a még idehaza is nem kis mértékben külföldieknek munkát adó multinacionális cégekkel, de nyomát sem látjuk a fiatalokkal való stratégiai megállapodásnak. Elérhető képzés egyre kevesebb, elérhető munkahely egyre kevesebb, fizetnivaló viszont annál több van.

Ebben a helyzetben nem csoda, hogy a fiatalok egyre inkább úgy látják, hogy a kormány a politika játékszerének tekinti őket. A jelenlegi kormánytól válaszok helyett csak elmúltnyolcévezésre telik, miközben hovatovább félmillióra duzzadt azok száma, akik külföldön keresnek boldogulást. Ne tévedjünk: akik elmentek, akik elmennek, azok a legjobbjaink, főleg a fiatalok. Adminisztratív eszközökkel, tiltásokkal, netán zsarolással a mai Európában semmire sem lehet menni. Adjuk hát meg a jövő nemzedékeinek a tiszteletet, és olyan alaptörvényen törjük a fejünket, amely a biztos megélhetés garanciáit adja idehaza. Olyan alaptörvényre van szükségünk, amely megvédi a fiatalokat az intim világukba való beavatkozásoktól, és amely kimenti őket a kilátástalanságot meglovagoló nácik befolyása alól. (Felzúdulás a Jobbik soraiban.)

Legyen a szorgalom és a tudás elegendő ahhoz, hogy bárki térítésmentesen folytathasson színvonalas egyetemi tanulmányokat. Váljék az ország olyanná, hogy a jó minőségű diplomákkal méltányos munkához és hasonló fizetéshez lehessen jutni. Csak ez a két dolog kell ahhoz, hogy a fiatalok kellő közéleti öntudatra ébredjenek, és ez esetben minden sanda listakészítő talaját veszti.

Tisztelt Országgyűlés! Mi, szocialisták, határozottan kiállunk egy, a jelen és a jövő nemzedékei közötti stratégiai megállapodásért, amelyben a boldogulás nem diktátumoknak, még kevésbé politikai hátszeleknek van kitéve. Ezért szorgalmazzuk, hogy a kormány ne feszítse tovább a húrt, hanem vegye komolyan azt a felelősséget, amelyet nemcsak ebben a ciklusban visel, hanem amellyel az ország jövőjének tartozik. Egyébként pedig március mindig remek alkalom, hogy Petőfi is eszünkbe jusson, aki világossá tette, hogy a nép nemcsak kér, de egyben ő az úr.

Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP és a függetlenek soraiban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai