Készült: 2021.06.13.03:59:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

221. ülésnap (2012.09.25.), 124. felszólalás
Felszólaló Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:30


Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tulajdonképpen nemcsak itt a parlamentben megy a polémia erről az egész kérdéskörről, hanem a való világban is. Azért elég sokat beszélgethetünk, én gondolom, hogy a politikai oldalaktól teljesen függetlenül mindenkinek megvan a maga ismeretségi köre, amelyen belül találkozik ennek a problémának valamilyen olvasatával, jómagam is egyébként. Ha nem is feltétlenül bírókkal, de mindenképpen a jogi, bírósági, alkotmányossági és egyéb témákhoz értő és közel álló emberekről van szó, akiknek a véleményét megismerhettem, és lehet, hogy ez valamiféle furcsa szelektivitás, de szeretném elmondani, hogy a Fidesz által ebben a témakörben végzett kacskaringóról - tehát 70-ről 62, 62-ről 65, erről az ívről - őszintén szólva, én nem találtam olyan embert, aki jót mondott volna. Nem találtam olyan embert, aki erre azt mondta volna, hogy igen, ebben van fantázia, igen, ennek van értelme, hanem mindenkinek, aki erről felém nyilatkozott, nagyjából úgy foglalható össze a véleményük közös halmaza, hogy itt az igazságügyi rendszert, a bírói függetlenséget próbálja meg a Fidesz valamilyen fokon föltörni, megtörni, áttörni, egyebek.

Magyarul: egy durva beavatkozás a Fidesznek a célja, és én úgy gondolom, hogy bárki, aki ebben az országban magát a demokratikus jogrend iránt elkötelezettnek tartja, az óhatatlanul is zsigerből tiltakozik ez ellen. Úgy is mondhatnám, hogy a Fidesz felszólalóin, politikacsinálóin kívül nem nagyon van ebben az országban olyan ember, aki ezzel a törekvéssel egyetért. Úgy is mondhatnám, hogy ennek a törekvésnek a szakmai és a társadalmi bázisa közel a nullával egyenlő. Ennek okán azt kell hogy mondjam, hogy amit a Fidesz a témakörben tesz és művel, az az ország szempontjából rendkívül káros.

Van ennek aztán egy olyan olvasata is, hogy ha az ember azokkal a joghallgatókkal beszélget, azokkal a fiatal szakemberekkel beszélget, akik azon gondolkodnak, hogy esetleg a bírói pályát választják, őszintén szólva, ilyenekkel is beszélgetve egy se mondta, hogy ő aztán bármilyen külső behatásnak engedni szándékozna, bármilyen politikai megrendelést teljesíteni akarna. Magyarul, úgy látom, hogy ha a Fidesz egy ilyen ciánozással a vezető bírói karban változtatásokat óhajt eszközölni, ez a törekvése pedig egyenesen nem fog sikerülni.

Magyarul, ez az egész művelet, és hozzáteszem, ennek az előzménye is körülbelül a sok hűhó semmiért kategóriába tartozik, és őszintén sajnálom egyébként, hogy Magyarországot, Magyarország közvéleményét, ezen belül pedig a magyar lakosságnak egy egész tetemes hányadát ezzel próbálják meg izgalomban tartani. Nyilván ez is eszköze és része annak a törekvésnek, hogy mindenféle kötekedő módon próbáljunk meg a társadalmi életbe olyan ügyeket belevinni, amik képesek elvonni a figyelmet a legfontosabb problémákról, ami körülbelül úgy foglalható össze, hogy ebben az órában is rengetegen utaznak a 6-os villamoson, akik éppen azon törik a fejüket, hogy még a mai nap be kéne fizetni a hatezer forintos villanyszámlát, és nem tudják.

Számukra egyébként mindenféleképpen megnyugtató lenne, hogyha általában nem kéne bíbelődni ilyen kérdésekkel, hanem lenne egy demokratikus légkör ebben az országban, amiben nem lennének olyan üzenetek, hogy ha akarom, akkor 62 év lesz a nyugdíjkorhatárod, ha akarom, 65 lesz, ha akarom, 42. Bármit mondhat a Fidesz, egyik óráról a másikra képesek ide behozni a Parlament falai közé törvényjavaslatokat, amikből seperc alatt aztán törvényeket faragnak, meg annak az ellenkezőjéből is, oda-vissza cikáznak. A lényegét tekintve nemcsak a jogállamiság egészét ássák alá ezekkel a műveletekkel, hanem egyúttal egy olyan fokú jogbizonytalanságot teremtenek ebben az egész országban, aminek az az üzenete, hogy ha sokat ugrálsz, rád is rád kerülhet a sor, ha nem vagy a rezsim kiszolgálója, te is bajba kerülhetsz, ha nem vagy a rezsim kiszolgálója, veled is így vagy úgy de el fogunk tudni bánni, amint egyébként ezt a Fidesz nagyban gyakorolja a helyi önkormányzatok sokaságán keresztül, ezen felül pedig itt a törvényhozásban is.

Magyarul, én úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben, tényleg őszintén, nagyon kisebbségben van a Fidesz. Itt persze, oké, egy 2010-es pillanatfelvétel alapján föl fogja tudni mutatni azt a kétszázvalahány képviselőt, aki ezt meg fogja szavazni, hurrá, de körülbelül önöknek ennél több embere ebben az ügyben nincs.

Köszönöm szépen. (Dr. Bárándy Gergely tapsol.)
Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai