Készült: 2020.09.21.01:58:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

204. ülésnap (2001.05.07.), 273. felszólalás
Felszólaló Dr. Bóka István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:28


Felszólalások:  Előző  273  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÓKA ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány 2025/1994. (III.31.) keltezésű kormányhatározatában döntött Várpalota régió környezetvédelmi rehabilitációs program, ipari alprogram megvalósításairól japán hitelből tárgyban. Ezt a kormányhatározatot a kormány több alkalommal módosította, legutoljára 2256/2000. szám alatti határozatával, amelynek keltezése 2000. október 31. Ebben a módosított kormányhatározatban többek között az alprogramot kiterjesztette több, Várpalota régió közvetlen környezetében működő települési önkormányzatra is. Várpalota és térsége ipari vállalatai jelentős erőket mozgósítanak és mozgósítottak környezetvédelmi céljaik és kötelezettségeik megvalósítása érdekében. Természetesen ezen törekvéseiket támogatta és támogatja a régióban érdekelt valamennyi közszereplő, települési önkormányzat és a régióban élő valamennyi polgár is.

Sajnos, az úgynevezett japán hitellel megfinanszírozandó projektek tekintetében a projektek végrehajtásával kapcsolatban újabb megtorpanást tapasztaltunk az utóbbi időben. Beszerzett információink szerint az MNB által korábban kezelt különféle hitelek nem maradhatnak a jegybank kezelésében, a refinanszírozás biztosítására a Pénzügyminisztérium újabb megoldásokat keres és kíván kidolgozni.

Az előbb említett döntés-előkészítési folyamat 2001 januárjában megállította a japán hitelkeret további felhasználását, annak ellenére, hogy a kormány az általam előbb említett 2256/2000. számú kormányhatározatában minden részletet tisztázott, és minden működési feltételt biztosított a projektek mihamarabbi befejezéséhez. Az aktualizált és újabb önkormányzatok és társaságok bevonásával kibővített projektek megvalósításában érdekelt társaságok és önkormányzatok túlnyomó többsége Veszprém megyében tevékenykedik. Úgy gondolom, külön nem kell részletezni, hogy a tervezett mintegy 23 milliárd forint összegű környezetvédelmi hitelkeret újbóli megnyitásával mekkora nagyságú eredmények érhetők el a projektekben részt vevő társaságok és önkormányzat útján és részvételével. Remélem, hogy a hitelkeret felhasználása mielőbb megkezdődhet, kérem a minisztérium támogatását e tekintetben.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

 
Felszólalások:  Előző  273  Következő    Ülésnap adatai