Készült: 2020.09.30.03:38:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

163. ülésnap (2000.10.16.), 154. felszólalás
Felszólaló Dr. Bóka István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:47


Felszólalások:  Előző  154  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÓKA ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az 1999. évi zárszámadási törvényjavaslattal kapcsolatban módosító indítványt nyújtottam be. Immár harmadik éve foglalkozik e problémával az adott év zárszámadási törvényjavaslata, és az a furcsa számomra, hogy évről évre e problémával foglalkozni kell és szükséges.

A probléma gyökere onnan datálódik, hogy a cél- és címzett támogatásról szóló törvényjavaslat szerint a települési önkormányzatok az állandó lakónépességű területrészük után céltámogatást vehetnek igénybe. Azonban vannak speciális helyzetű települések, ilyenek például az üdülőkörzetben található települések, amely üdülőterületekkel kapcsolatban vegyes övezetek alakultak ki. Tehát az üdülőingatlanok mellett állandó lakosú településrészek is találhatók, ebben az esetben pedig borzasztó nehéz értelmezni a cél- és címzett támogatásról szóló törvényjavaslat ez irányú rendelkezéseit.

2000. január 1-jével ez a probléma megoldódott, hiszen a cél- és címzett támogatásról szóló törvény egyértelműen szabályozta, hogy üdülőingatlanok esetében, tehát vegyes területek esetében mi módon lehet igénybe venni céltámogatást szennyvízcsatornázás esetén. Ez a törvénymódosítás lényegében a helyi önkormányzatoknak adott úgymond igazat a korábbi értelmezési vitáik során.

2000. január 1-je előtt az Állami Számvevőszék azt mondta kategorikusan, hogy csak és kizárólag az állandó lakónépességű ingatlanok esetében lehet igénybe venni a céltámogatást. Amennyiben az állandó lakosú ingatlanok közé üdülőingatlanok is beékelődnek, ebben az esetben arányosítani kell. Ez az arányosítás például a Balaton, a Tisza-tó, a Fertő-tó esetében azt jelenti, hogy lényegében egy települési önkormányzat szennyvízcsatornázni nem tud, hiszen ezen vegyes övezetű területek esetében fele-fele arányban találhatók üdülés és állandó lakosság számára szolgáló ingatlanok.

Az önkormányzatok viszont úgy gondolták, hogy legalább az utolsó állandó lakosú ingatlanig igenis mind a gerincvezeték, mind a bekötővezeték tekintetében a céltámogatás igénybe vehető. Egyébként ezzel kapcsolatban korábban a Belügyminisztérium is állásfoglalást adott ki, igazolva a települési önkormányzatok ezzel kapcsolatos jogértelmezését.

Meg kívánom jegyezni, hogy az 1997. évi zárszámadási törvényjavaslattal kapcsolatban e tárgyban szintén módosító indítványt nyújtottam be, ahol a kormány ezt az indítványt magáévá tette és elfogadta. A tavalyi évben pedig az 1998-as zárszámadási törvényjavaslattal kapcsolatban szintén több képviselői önálló módosító indítvány került benyújtásra, és a parlament a kormány ellenére valamennyi módosító indítványt megszavazta.

Úgy gondolom, az 1997-es és az 1998-as zárszámadási törvényjavaslat módosító indítványaival kapcsolatos szavazás során a parlament, az Országgyűlés precedens értékű döntéseket hozott. Úgy gondolom tehát, hogy az 1999-es zárszámadási törvényjavaslat során is alkalmazni kell ezeket a döntéseket.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  154  Következő    Ülésnap adatai