Készült: 2021.04.17.12:43:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap (2018.02.19.), 4. felszólalás
Felszólaló Dömötör Csaba
Beosztás Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:38


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Sokadik napirend előtti felszólalásukat hallgatjuk végig, sokadik javaslatukat, és ha az ellenzék meghatározó ereje szólásra emelkedik, illetve a képviselője, akkor alapesetben érdemes lenne rá odafigyelni, de van egy fontos körülmény, amely ezt most nagyon-nagyon megnehezíti, nemcsak az, hogy nincsenek itt teljes létszámban, hanem leginkább az, hogy ahány nap, annyifélét javasolnak; valamit, majd valami mást, esetleg annak az ellenkezőjét. Nem lehet eldönteni, tisztelt frakcióvezető úr, hogy amit hallunk, az egyéni javaslat, a párté, a frakcióvezetőé vagy éppen a miniszterelnök-jelöltjüké. Ebben így nem lehet rendet vágni. Mert tucatszor emelték az energia árát  erre most energiaár-csökkentést javasolnak. Az egészségügyre hivatkozott ön, miközben jól tudjuk, hogy önök tették volna fizetőssé. A devizahitelesekre vonatkozik…  és ha van párt, amely felelős azért, hogy a devizahitelek ennyire teret nyertek korábban Magyarországon, akkor az épp a Magyar Szocialista Párt. Önök szántottak fel egy jól működő otthonteremtési rendszert.

Ennek az összevisszaságnak oka van. Mégpedig az, hogy az MSZP az elmúlt éveket mindvégig marakodással töltötte: a pozíciókért, a koncért, a listás helyekért marakodtak, marakodnak, ezért nincsenek itt most, ahelyett, hogy az ország ügyeivel foglalkoznának. Annyit tudunk önökről, hogy nem kedvelik a kormányt, nem kedvelik a Fideszt, támogatták Brüsszelben a kvótákat, és egyébként lebontanák a határzárat. Ennyit tudunk önökről.

És azt kell mondjam, hogy ebben a helyzetben nem nagy segítség az önök számára az új miniszterelnök-jelöltjük: egy rakás pártot megjárt, sok helyre benézett, az SZDSZ-től az LMP-n át a Párbeszédig. És az a helyzet, hogy önök olyan jelöltet választottak, aki a köpönyegforgatás feketeöves mestere. Mert pár éve ő még azt mondta, hogy jobban utálja a szocikat  ő mondta így , mint a Fideszt. Majd nem sokkal később megállapodott önökkel, még ha pár felest be is kellett hozzá verni. Korábban zöldpolitikusként állította be magát, most a Szocialista Párt csődgondnoka lett, mégpedig, ahogy elnézzük, teljes állásban. Nem kevés fordulat ez, na! Önökről egyébként  ha már a közpénzekről van szó  azt mondta egyszer, hogy végtelenül sajnálja, hogy a baloldali politikusok nem voltak elég tisztességesek. Ez a véleménye az önök miniszterelnök-jelöltjének önökről.

Könnyen mondhatnánk, hogy ez az egész a baloldal belügye. Ez részben igaz is, de nem teljesen. Azért nem, mert egy olyan időszakot élünk, amikor az ország biztonságát sok irányból fenyegeti veszély. És ilyen körülmények között egyáltalán nem mindegy, hogy az ellenzéki pártok, így például az MSZP milyen álláspontot képviselnek.

(13.20)

A tények úgy néznek ki, hogy önök egy olyan miniszterelnök-jelöltet találtak, aki nyakig bevándorláspárti, de igazából a feje búbjáig. Karácsony Gergely pártja korábban markáns terveket tett közzé a bevándorlási válság megoldására. Kezdődik az egész ott, hogy felszólították a kormányt, hogy azonnal hagyja abba a határvédelmi kerítés építését, mert az, mint fogalmaztak, értelmetlen. Azt is leírta Karácsony pártja, hogy megnyitná a laktanyákat a bevándorlók előtt. Figyelembe véve, hogy Zuglóban volt egy hasonló kezdeményezés, ez így már eléggé ijesztő kép.

Ilyen előzmények után már azon sem igazán csodálkozhatunk, hogy Karácsony Gergely pártja tizennégyszer szavazta meg a betelepítéseket Brüsszelben. Tizennégyszer! Ennyiszer mentek szembe az ország érdekeivel és a magyarok akaratával. Jellemző módon ezt Karácsony Gergely, az önök miniszterelnök-jelöltje egy múlt heti sajtótájékoztatón egy az egyben letagadta; azt is, hogy mindvégig támogatták a kvótát, és azt is, hogy támadták a határzárat. Ha lett volna a helyszínen röntgenkészülék, akkor ott rögtön kimutatja a sárga kerítésvágót Karácsony Gergely zsebében. (Derültség a kormánypárti oldalon.)

Tisztelt Ház! Mindezekből világosan következik az, hogy Magyarország nem engedhet meg magának egy újabb baloldali kormányzást, s nemcsak azért, mert önöknek csak a konc számít, nemcsak azért, mert továbbra is a megszorítás a mániájuk, hanem mindenekelőtt azért, mert egy rendkívül kritikus helyzetben az ország biztonságát veszélyeztetnék. Ha lehetőséget kapnának, azonnal behódolnának, és minden bevándorlást támogató tervet azonnal végrehajtanának.

Ön azt a címet adta a felszólalásának, hogy  ha jól idézem fel  változás kell Magyarországon. Ezzel egy szempontból egyet is értünk: jó lenne már egy olyan ellenzék, amely legalább az alapvető ügyekben képes kiállni Magyarországért. Ha ez megvalósulna, na, az lenne az igazi változás. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai