Készült: 2021.04.17.18:46:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap (2018.02.19.), 36. felszólalás
Felszólaló Dr. Hargitai János (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Mentelmi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:05


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARGITAI JÁNOS, a Mentelmi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Mentelmi bizottság a mai ülésén újra Hadházy képviselő úr mentelmi ügyével foglalkozott; azért mondom, hogy újra, mert korábban is az ő ügyében szólaltam meg itt az Országgyűlés előtt. Rágalmazás vétsége miatt fordult dr. Patyi András mint sértett és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mint sértett képviselőjeként a bírósághoz. A bíróság ezeket az iratokat megküldte az ügyészségnek, mert a bíróságban is felvetődött, hogy esetleg egy közvádra okot adó bűncselekmény történt Hadházy képviselő úr megszólalása kapcsán. Ez a megszólalás április 27-én történt a tavalyi évben az ATV-ben, tehát nagy nyilvánosság előtt, valamint egy internetes portálon, a korrupcioinfo.hu-n.

A képviselő urat az késztette megszólalásra, hogy a Közszolgálati Egyetem egy európai uniós pályázatot bonyolított sok más mellett, és a képviselő úr úgy vélte, hogy e pályáztatás és a pályázat megvalósítása során túlárazások történtek, fölösleges pénzkiadás történt, indokolatlan pénzkiadás történt  ezek az ő mondatai, amelyek elhangzottak az ATV-ben , majd egy merész ugrással ezt összeköti Patyi Andrásnak az Országos Választási Bizottságban ellátott tevékenységével. Szó szerint idézem a mondatát: Patyi András lopásokban vesz részt, és nagyon jól érthető, hogy  vagy legalábbis ahhoz asszisztál, és nagyon jól érthető, hogy  miért akarja ő a népszavazásokat blokkolni.

Tehát ezek voltak azok a megszólalások, amelyek Patyi Andrást arra késztették, hogy bírósághoz forduljon.

Ahogy említettem, az ügyészséget is megjárták ezek az iratok. A tavalyi évben szeptember 27-én az ügyészség visszaküldte az iratokat a bíróságnak azzal, hogy álláspontjuk szerint nem volt lehetőség közvádas eljárás lefolytatására.

(14.40)

Így került az ügy a Mentelmi bizottság elé. A Mentelmi bizottság ülésén a képviselő úr nem vett részt, de írásban eljuttatta hozzánk azt az álláspontját, hogy ő jóhiszeműen vont le következtetéseket a feljelentésben nem vitatott tényekről (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Áldott jó lélek!), és egyben a Mentelmi bizottságot figyelmezteti arra, hogy azt reméli, a Mentelmi bizottság követi töretlen gyakorlatát, és magánvádas indítványról lévén szó, nem fogja kiadni az ő mentelmi jogát.

Jól kalkulált a képviselő úr, a Mentelmi bizottság többségi szavazással azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy ne adják ki képviselő úr mentelmi jogát. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai