Készült: 2021.04.17.18:34:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap (2018.02.19.), 202. felszólalás
Felszólaló Dr. Tóth Bertalan (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Önálló indítvány indokolása
Videó/Felszólalás ideje 3:38


Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Egy normális demokráciában nem lenne szükség egy ilyen törvénymódosításra, és nem lenne szükség arra, hogy a mindenkori miniszterelnököt vitára kényszerítse az Országgyűlés.Lehet arról vitatkozni  ezért szeretnénk tárgysorozatba vetetni ezt a javaslatot, hogy tudjunk is róla vitatkozni , hogy szükséges-e, mondjuk, egy miniszterelnöknek a tevékenységéről beszámolni, ami az elmúlt időszakot tekinti, és szükséges-e, hogy szembenézzen azokkal a kritikákkal, amit éppen az ő kihívói fogalmaznak meg. Azt gondolom, ahogy említettem már, egy normális demokráciában erre igenis szükség lenne, hiszen a választópolgárokat minél szélesebb körben kell arról tájékozatni, hogy miről szól egy adott választás.

Nyilván egy ilyen törvényjavaslatot megmosolyognának az Egyesült Államokban, megmosolyognának az Európai Unió rajtunk kívüli bármely tagállamában... (Zaj a Jobbik padsoraiból.) Elnök úr (Az elnök csenget.), köszönöm szépen. Még három perc, képviselőtársaim, és utána önöké lehet a szó. Tehát megmosolyognának egy ilyen javaslatot. Sajnos, Magyarország ma már ott tart, hogy egyszerűen a miniszterelnök nem hajlandó vitatkozni. De nem hajlandó semmi olyan fórumon részt venni, semmi olyan lehetőséget kihasználni, ahol szembesítésre lehetne sort keríteni, ahol föl lehetne tenni a kérdéseket, hiszen láthatjuk, hogy három hete sem jött be a parlamentbe, amikor a menekültellenes kampány hazugságairól akartuk kérdezni, arról a több tíz milliárd forintról, amit adófizetői pénzekből elköltöttek egy hamis propagandára, miközben a szomszédok, barátok, a haverok, a Habony-kommandó pedig ezen gazdagodott.

Ahogy a mai napon sem tudtuk feltenni azokat a kérdéseket, ami az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botrányával kapcsolatos: az Elios-ügy, ahogy mi hívjuk, a vőügy, az a jelentés, amit az Európai Csalás Elleni Hivatal letett az asztalra, amit önök próbáltak eltitkolni, de végül is nyilvánosságra került, hogy a szervezett bűnözői hálózat szipkázta az európai uniós pénzeket közvilágítás-modernizáció címszó alatt, és ennek a szervezett bűnözői csoportnak az egyik szervezője a miniszterelnök veje, ami azért egy nagyon durva olyan botrány, amellyel kapcsolatban jó lett volna, ha a miniszterelnök tisztázza a saját, illetve családjának a szerepét.

Nos, ez a javaslat az országgyűlési választásokat megelőző öt, illetve tíz nappal rögzítene egy kötelező miniszterelnök-jelölti vitát, ahol az országos listát állító parlamenti pártok listavezetői tudnának vitatkozni, egyrészt a saját programjukat ismertetni és egymással kapcsolatos kritikájukat megfogalmazni, és öt nappal a választás előtt pedig sor kerülne a legnépszerűbb kihívó és a miniszterelnök-jelölt vitájára. Ezt tartalmazza ez a törvényjavaslat. Szeretném, hogyha tárgysorozatba venné a parlament, ezért kérem képviselőtársaimat, hogy ezt támogassák. Tulajdonképpen ez egy figyelemfelhívó törvényjavaslat, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a Fidesz miniszterelnök-jelöltje nem kíván vitatkozni a választások előtt, és azt gondolom, hogy ez nem férfias tett. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai