Készült: 2020.02.25.01:49:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

40. ülésnap (2006.12.04.), 62. felszólalás
Felszólaló Pokorni Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:51


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ha jól emlékszem, minisztersége előtt a Fővárosi Állatkert vezetőjeként találkozhattam önnel. Nos, mit szólna a miniszter úr, ha azzal szembesülne egyik nap, hogy az Állatkertet a kormány pénzzé akarja tenni? Vagy mit szólnának a veszprémiek, ha a tűztornyot vagy a pécsiek, ha a minaretet árulná a KVI? Vagy mit gondolnánk, ha azt olvasnánk, hogy Mozart salzburgi szülőházát vagy Goethe weimari otthonát akarnák eladni pénzhiányra vagy bevételi kötelezettségre hivatkozva?

Hasonló a helyzet most itt Budapesten, a Hegyvidéken, Jókai kertjét, Jókai egykori villájának a helyét akarja a Központi Vagyoni Igazgatóság eladni. Ez egy háromhektáros park, benne a Természetvédelmi Hivatal. Kétségbe vannak esve az ott élők, illetve a civil és zöldszervezetek, illetve a Jókai regényeit ismerő, kedvelő egyszerű emberek, hogy hogyan fordulhat elő ilyen, mert az a hír járja, hogy a kormány ezt a háromhektáros parkot, a Jókai-kertet pénzzé akarja tenni.

Miniszter úr, igaz-e, hogy önök vagy a kormány árulja Jókai Mór egykori kertjét? Emlékszünk még, vagy nem emlékszünk, de tudható, 1853-ban vette ezt az akkor elhagyott kőbányát Jókai Mór. A saját kezével ültette a fákat, hozta létre azt a présházat, amelynek a része még most is látható, megvan. Számtalan osztály, iskolai osztály látogatja ezeket. Egyébként a Petőfi Irodalmi Múzeum, Jókai szobája mind a mai napig ott van. Azt gondolom, a múltat nemhogy eltörölni nem szabad, megtagadni sem, eladni pedig végképp nem lehet.

Nem kövekhez ragaszkodunk, hanem ahhoz a kultúrához ragaszkodunk (Kuncze Gábor közbeszól.), tisztelt Kuncze Gábor, amely ma még összeköt bennünket, többek között még minket is. (Kuncze Gábor: Én olvasni szoktam.) Az, hogy ön tudja, ki Baradlay, ki Tímár Mihály (Kuncze Gábor: Én olvasom.), és hogy még akár fejből tudunk idézni Arany Jánost és Petőfit, na ez az, ami bennünket, magyarokat mindenféle politikai megosztottság ellenére talán még összeköt. (Dr. Géczi József Alajos: Úgy van!) Ezt becsüljük meg, és ezért ne tegyük pénzzé a Jókai-kertet.

Miniszter úr, egy egyszerű kérdésem van önhöz: eladják-e a Jókai-kertet, vagy sem? Várom a válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai