Készült: 2020.02.28.01:43:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

233. ülésnap (2009.10.19.), 2. felszólalás
Felszólaló Pokorni Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:20


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Amiről szólni akarok, az a főváros, illetve a fővárosi koalíció felbomlása. Nem előzmények nélküli az, aminek most tanúi vagyunk. Azt gondolom, az egész országot, minden jóérzésű embert felháborítottak azok az ügyek, sokak által joggal korrupciós ügyeknek tekintett esetek, amelyek az elmúlt hetekben, hónapokban kerültek napvilágra. Úgy látszik, bebizonyosodott, hogy az egyes, közpénzekből fenntartott budapesti intézmények és vállalatok szocialista kifizetőhelyként működtek. Bebizonyosodott, hogy a BKV-nál nem egyedi esetben fizettek ki több tíz milliós végkielégítést, hanem ez egy többéves gyakorlat volt, amelyről a fővárosi vezetőknek tudniuk kellett.

Ma, nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy a fővárosban káosz van. És ne felejtsük el, a főváros a magyar bruttó hazai össztermék közel 40 százalékát termeli meg, itt fizetik be az iparűzési adó 30 százalékát. Ha másért nem, ha nem jogállami vagy alkotmányos okok miatt, pusztán e miatt a gazdasági megfontolás miatt fontos lenne, hogy erre figyelmet vessen a kormányzó párt vagy kormányzó pártok. Lehet panaszkodni kisebb települések hatékonyságára, de ha, mondjuk, Komáromban dugó van, az korántsem akkora probléma, mint amilyen káoszt okoz ez a fővárosi közlekedésben. Gazdasági kárt okoz. Ez a káosz egyértelműen mutatja a fővárost irányító koalíció működőképtelenségét. (Közbeszólás az MSZP soraiból: És a te kerületedben mi van?) A felelősség az immár húsz éve koalíciót alkotó MSZP-t és SZDSZ-t terheli. (Horn Gábor közbeszólására:) Legyen csak 15 év vagy 16.

A fővárosban rendkívül súlyos helyzet alakult ki, a város működőképességét nem lehet alkalmi koalíciókötésekkel irányítani, szinten tartani. Meggyőződésünk, hogy rendre van szükség, tiszta vizet kellene önteni a pohárba, és ehhez új választások kellenek a fővárosban, úgy néz ki. Hallottam az elmúlt napokban az önök nyilatkozatait, amelyekben jobbikoznak, Fidesz-SZDSZ árnyékkoalícióról beszélnek, és az ember nem tudja, hogy sírjon vagy nevessen, amikor azt hallja szocialista politikusoktól, hogy nem kívánnak ahhoz asszisztálni, ami a fővárosban történik, hogy közpénzek folynak ki a főváros intézményeiből. Ha önök csak egy pillanatra is komolyan gondolják azt, amit mondanak, és valóban tiszta helyzetet akarnak teremteni, akkor támogatniuk kellene a Fidesz törvényjavaslatát, amely elhárítaná azt a papírízű adminisztratív akadályt, ami most a törvényekben valóban ott szerepel. (Dr. Szabó Zoltán közbeszól.) Ha önöknek fontos a fővárosban élő több mint másfélmillió polgár sorsa, fontos a magyar gazdaság helyzete, akkor nem gúnyt űznek a főváros irányításából, hanem ezt a törvényi lehetőséget a tiszta lap megteremtésére támogatják.

Marx Károlynak számos mondást tulajdonítanak, állítólag III. Napóleon puccskísérlete kapcsán fogalmazta meg azt az egyébként szellemes, bár nem biztos, hogy igaz mondatát, amely szerint a történelem ismétli önmagát, és ami először tragédia volt, az másodjára komédiaként tér vissza. Átéltünk már koalíciós bomlást itt, a parlamentben. Nem állítom, hogy tragédia volt, mindenesetre az ország éppen most megy rá erre. Másodjára komédiának tűnik az, amit önök csinálnak a fővárosban; próbálnak megszabadulni azoktól a korrupciós ügyektől, amelyek az elmúlt 15 évben elborították a főváros vezetését, és nyilvánvalóan terhelik a Szocialista Pártot, illetve annak vezetőit a fővárosban. Ennek a komédiának azonban nem tudunk tiszta szívből örülni, mert erre másfélmilliós fővárosunk mehet rá.

Kérem tehát önöket, hogy amennyiben valóban az ügy, a főváros ügye a fontos, akkor támogassák a Fidesz törvénymódosító javaslatát, és valóban öntsünk végre tiszta vizet a pohárba.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai