Készült: 2020.01.21.22:20:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

39. ülésnap, 1. felszólalás
Felszólaló Dr. Latorcai János (KDNP)
Felszólalás oka Az ülésnap megnyitása
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:04

Felszólalások:  <<  1  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Szép jó reggelt kívánok, tisztelt képviselőtársaim. Szeretettel köszöntöm valamennyiüket és mindazokat, akik ma a mai ülésünket követik. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Hegedűs Lorántné jegyző asszony és Földi László jegyző úr lesz a segítségemre.

Az Országgyűlés őszi ülésszakának 26. ülésnapját megnyitom.

Tisztelt Országgyűlés! Hatvanhat évvel ezelőtt, a második világháború borzalmainak árnyékában, egy hosszadalmas történelmi és jogi fejlődés eredményeként 1948. december 10-én az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, melynek 1. cikke kimondja, hogy minden emberi lény szabadon születik, és egyenlő méltósága és joga van.

(8.00)

Hosszú és rögös történelmi út vezetett idáig. Az emberi jogok általános elismerése az emberiség történetének elmúlt néhány évszázadába nyúlik vissza, de nem választható el antik és keresztény természetjogi előzményeitől. A modern emberi jogoknak ugyanakkor első igazi megtestesítői az újkori polgári természetjogi iskolák képviselői voltak, akik rámutattak, hogy az emberek születésüknél fogva rendelkeznek olyan jogokkal, melyek nem az államoktól erednek, viszont azok felett őrködni az államoknak kötelességük.

Az elmélet azonban hosszú évszázadokon át nem lett maradéktalanul a politikai gyakorlat része, melynek tragikus következményeit megtapasztalhatta az emberiség. Mert ‑ ahogy azt sokan megfogalmazták ‑ a legszebb szavak sem érnek semmit, ha a polgárok nem érzik annak erejét. Mert hiába került be hosszú idő után az Emberi Jogok Egyetemes Kiáltványa és az Egyesült Nemzetek 1966. december 16-án elfogadott Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya, továbbá a Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya a törvénytárunkba, ha az azokban foglaltak nem érvényesülhettek maradéktalanul. Megtapasztalhattuk, hogy nem elég, ha egy jogosultság formailag a jogrendszer része, biztosítani kell a jog gyakorlásának lehetőségét is. Ezért is van különös jelentősége annak, hogy a deklarációt aláíró országok 66 éve azt is vállalták, hogy megvédik állampolgáraikat, akiket sérelem vagy jogtalanság ér, és fellépnek az emberi jogok csorbítása ellen is.

1950 óta ezen a napon emlékezünk meg az emberi jogok napjáról. Ez a dokumentum az emberi jogok alapvető forrása és katalógusa, ez biztosítja az emberi jogok zavartalan érvényesülését, és ezen értékek tiszteletben tartásának mércéjéül is szolgál. Az Országgyűlés 1998. december 8-án tartott plenáris ülésén politikai nyilatkozatot adott ki az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 50. évfordulója alkalmából. Ebben az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát mérföldkőnek tartja, annak következetes és maradéktalan érvényesítését pedig a jelen és a jövő nemzedékek számára megkerülhetetlen erkölcsi és politikai kötelességnek tekinti.

Tisztelt Országgyűlés! Most soron következik az ügyészség(Taps az MSZP soraiban.)2009., 2010., 2011., 2012. és 2013. évi tevékenységéről szóló, a legfőbb ügyész által benyújtott beszámolók, valamint hozzá kapcsolódóan az ügyészség 2009., 2010., 2011., 2012. és 2013. évi tevékenységéről szóló beszámolók elfogadásáról szóló, az Igazságügyi bizottság által előterjesztett határozati javaslatok együttes általános vitája a lezárásig. (Az MSZP-képviselők laptopjainak hátlapján dr. Polt Pétert, Orbán Viktort és Lázár Jánost ábrázoló képek láthatók. Asztalukon egy-egy sárga rózsa van.) A beszámolókat B/64., B/75., B/83., B/92. és B/145. számokon, a határozati javaslatokat pedig H/2210., H/2212., H/2216., H/2217. és H/2218. számokon kapták kézhez, illetve voltak azok elérhetők a hálózaton. Tájékoztatom önöket, hogy az Igazságügyi bizottság a határozati javaslatok benyújtásával kezdeményezte az Országgyűlés döntését a beszámolók elfogadásáról.

Tisztelt Országgyűlés! Elsőnek felkérem és megadom a szót Polt Péter legfőbb ügyész úrnak, a beszámolók előterjesztőjének, 30 perces időkeretben, aki felszólalását itt az emelvényen fogja elmondani. Megvárom, míg a legfőbb ügyész úr felérkezik. Legfőbb ügyész úr, öné a szó. Parancsoljon!

Felszólalások:  <<  1  >>    Ülésnap adatai