Készült: 2020.08.07.03:47:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap, 163. felszólalás
Felszólaló Dr. Magyar Bálint (SZDSZ)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás oktatási miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:08

Felszólalások:  <<  163  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MAGYAR BÁLINT oktatási miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Képviselőtársam kérdésének van egy racionális magja, és van egy irracionális következtetés belőle.

A racionális magja valóban az, hogy a normatívák hogyan képesek fedezni a közalkalmazotti béremelést. Ennek alapvetően két forrása van: az egyik forrás maga a normatívák emelése - biztosítékként, fedezetként -; a másik forrása pedig az, hogy növekszik az önkormányzatoknál helyben hagyott szja mértéke.

Természetesen a magyar településrendszerben van egy olyan településtípus, ahol ez utóbbi kevéssé tud érvényesülni, és ott még pótlólagos támogatások kellenek ahhoz, hogy ezek a követelmények, mármint a teljes finanszírozás követelményei teljesülni tudjanak. Egyébként a kormánynak jó néhány olyan programja van, többek között "A XXI. század iskolája" program, ami kifejezetten a hátrányos helyzetű térségek, kistelepülések kisebb iskoláinak a felújítását szolgálja; ilyen ez "A XXI. század iskolája" program 6,7 milliárd forint értékben.

Az ön felvetésének az irracionális része az, amit '96 és '98 között miniszterként szintén ezerszer hallhattam: az iskolabezárási hullámokról, a tízezres pedagóguselbocsátásokról szóló rémisztgetések. Akkor sem volt még ezres mértékben sem, növekmény gyakorlatilag nem volt, körülbelül 5-6-7 ezer volt, állandóan hullámozva, a munkanélküli pedagógusok száma Magyarországon. De ez egy fluktuáló szám volt, jelentős volt az e körbe belépők és e körből kilépők aránya, és a pedagógusok száma Magyarországon nem csökkent.

A közoktatási törvény előírásai egyébként olyan kötelezettségeket rónak az iskolákra és magára az oktatási rendszerre, ami jelentős pedagóguselbocsátással nem számol, és a következő oktatási reformjaink sem számolnak pedagóguselbocsátásokkal. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

Felszólalások:  <<  163  >>    Ülésnap adatai