Készült: 2020.08.15.06:04:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

82. ülésnap, 271. felszólalás
Felszólaló Cseresnyés Péter (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:04

Felszólalások:  <<  271  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A magyar emberek, a vállalkozások és a hazai gazdaság számára fontos a színvonalas közúthálózat, hiszen a kényelmes és gyors elérhetőség alapvető a gazdasági fejlődés és az életszínvonal szempontjából.

(17.40)

A kormány ezért kiemelt feladatként kezeli a közúti közlekedés fejlesztését. A következő évek fő céljai közé tartozik, hogy a megyei jogú városok magas szolgáltatási szintű úthálózattal elérhetők legyenek, az autópályák, autóutak az országhatárig vezessenek és kapcsolódjanak a nemzetközi gyorsforgalmi úthálózatba. Célunk továbbá a technológiai és ipari központok elérhetőségének javítása is. A közúthálózat szolgáltatási színvonala a következő időszakban gyors ütemben közelít a jogos társadalmi elvárásokhoz, egyre inkább megfelel majd a gazdasági szereplők igényeinek.

Az uniós források felhasználása mellett jelentős összegeket fordítunk hazai költségvetésből is a közútfejlesztési beruházásokra. Az útprogramban 2016 és 2023 között mintegy 3200 milliárd forint hasznosul Magyarország közúthálózatának bővítésében, ennek nagyobbik hányada, 1800 milliárd forint hazai forrás. A programban mintegy ezer kilométernyi gyorsforgalmi és főúti útszakasz épül meg vagy korszerűsödik. Ebből Környe települést is érintő fejlesztés az M1-es autópálya fejlesztése. A Környén áthaladó, a Magyar Közút Zrt. adatai szerint közel húszezer járműnyi forgalom valóban nagy terhelést jelent a település lakói számára.

Az elkerülő út megépítésére vonatkozó fejlesztési igénnyel, a projekt útprogramba történő beemelésével az innovációs tárca egyetért, támogatja azt. Az útprogram éves felülvizsgálata során a jelzett fejlesztési igényt benyújtjuk a kormány részére, pozitív döntés esetén haladéktalanul megkezdődhet a projekt előkészítése.

Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  271  >>    Ülésnap adatai