Készült: 2020.01.28.04:54:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

279. ülésnap (2005.12.12.), 169. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  169  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Ön mit tenne akkor, ha egy emberről, akire ön a pénzét bízta, az ügyészség megállapítaná, hogy megbízhatatlan, a pénzügyi műveletei kiszámíthatatlanok, a kötelességeit elmulasztja? Ön a teljes vagyonát átadná neki, hogy kezelje a továbbiakban? Ugye, magánemberként nem ezt tenné? Akkor hogy teheti meg ezt az ön minisztere az emberek adóforintjaiból létrejött állami vagyonnal? Ön ezt felelős miniszteri döntésnek tartja?

Államtitkár Úr! Nézzük, mi történt! Az ügyészség törvényességi felügyeleti vizsgálatának befejezése után a következő megállapításokat fogalmazta meg a Magyar Mozgókép Közalapítványról: “A közalapítvány a központi költségvetési támogatás, azaz az adófizetők pénzének szétosztásánál nem követ egységes értékelési elveket, döntései nem kiszámíthatóak, és nem átláthatóak. Az alapító okirat előírása ellenére nem rendelkezik a támogatások odaítélésének cél- és feltételrendszeréről, a közalapítvány szakkollégiumai túllépik hatáskörüket a döntéseiknél, átláthatatlan az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályozás, s végül a közalapítvány nem végzi el a kötelezettségeit: pályázati terv elkészítése, normatív támogatások feltételrendszerének kidolgozása, a miniszter számára beszámoló készítése.ö

Miután a vizsgálat lezárult, a szocialista kormány, az ön miniszterének támogatásával, rá akarja bízni erre a közalapítványra a jelenlegi legnagyobb filmes gyártókapacitás feletti rendelkezési jogot, a Mafilm Rt.-t és a Magyar Filmlaboratórium Kft.-t. Ez ön szerint tisztességes, felelősségteljes döntés?

Tisztelt Államtitkár Úr! A Heti Világgazdaság szerint egy filmipari befektető a következőképpen értékelte a szocialista kormány ezen elhibázott döntését: ez merő politika. A döntés hátterében az áll, hogy önök nem tartják be a filmeseknek tett pénzügyi támogatási ígéretüket, és így a gyártókapacitás, a vagyonátadás egyfajta ellentételezés. Rossz lelkiismerettel, rossz döntést szándékoznak hozni.

Kérdezem államtitkár urat, tudnak-e garanciát adni arra, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány felelősen fog gazdálkodni a magyar filmvagyonnal, és mikor szünteti meg a Magyar Mozgókép Közalapítvány minden törvénysértő mulasztását.

Várom válaszát.
Felszólalások:  Előző  169  Következő    Ülésnap adatai