Készült: 2020.01.20.22:02:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap (2005.11.21.), 267. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  267  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondoljuk, úgy gondolom, hogy a javaslatnak valóban, ahogyan a kormány is mondja, ez egy fontos eleme. Egy időben csak azt hallottuk a kormánytól, hogy csak ezért kell megváltoztatni a törvényt, hogy alapprogramból alappá váljon, és így az autonómiája újra biztosított legyen.

Szeretném jelezni, hogy az Állami Számvevőszék az 1998-tól 2004-ig történő vizsgálata szerint kimondta, hogy ’99 és 2004 között, amíg vizsgálták az alapprogramot is, alapszerűen működött. Tehát ilyen értelemben egészen 2004-ig nem történt olyan probléma - meg most, 2005-ig, amikor a maradványképzés is sérti az alapprogramot -, ami gondot okozott volna.

De úgy gondolom, önmagában az, hogy alapprogramból alappá váljon, ez az ügy, ez fontos, ezt támogatjuk, és az ezzel kapcsolatos módosító indítványt, amit szocialista képviselők nyújtottak be a 10. pontban, szintén fontosnak tartjuk. Mert ha már az történik, hogy a kulturális tárcánál jelenleg alapprogramként működő nemzeti kulturális alapprogram alappá válik, és ilyen módon bizonyos értelemben önállósul, nagyon fontos, hogy az alap kezelője - ahogyan itt egy módosító indítványban is jelzik - a párhuzamosságok és az indokolatlan állami finanszírozások elkerülése érdekében évente dokumentált egyeztetést folytasson a tárcával. Azt gondolom, ez szakmailag fontos dolog, és üdvözlöm, hogy az alapprogramból alappá való átállás kapcsán erre az ügyre is sikerült figyelni.

Csak szerettem volna jelezni, és felhívni mindenki figyelmét, hogy ezt a javaslatot, ha támogatja a kormány, ha nem - mert egyelőre ugye nem támogatta a kormány, de azt gondolom, érdemes támogatni -, magunk is támogatni fogjuk, és a törvény ezzel talán javulni fog.

Köszönöm szépen a figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  267  Következő    Ülésnap adatai