Készült: 2019.10.19.15:35:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap (2005.11.21.), 265. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:50


Felszólalások:  Előző  265  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A vitaszakasz első részében az 1. és a 3. ajánlási ponthoz szeretnék hozzászólni. Ez a nemzeti kulturális alapprogram, jelenleg még alapprogram úgynevezett bizottságában való jelölésről szól, illetve a különböző szakmai kollégiumok tagjainak jelöléséről, azok jelölési módjáról szól. Ugyanis az a törvényjavaslat, amelyet beterjesztett a kormány, nemcsak az alapprogramot változtatja alappá, hanem sajnos hozzányúl a delegálási jogkörökhöz is, mégpedig oly módon, hogy a szakmai civil szervezetek, társadalmi szervezetek delegálási joga sérül, ilyen módon az egész nemzeti kulturális alapprogram autonómiája sérül, sérülhet.

Miről van szó? Arról, hogy az úgynevezett bizottság tagjait eddig úgy lehetett kinevezni, megnevezni, hogy a bizottság tagjainak felét, eddig hat tagját egészen pontosan a miniszter kérte fel, a másik felét, a másik hat tagját pedig az érintett szakmai, társadalmi szervezetek javaslata alapján szeretnék önök, hogy megbízza, nem pedig automatikusan a szervezetek küldhetik. Ugyanez a probléma a szakmai kollégiumokkal, ahol a tagok egyik felét eddig a miniszter nevezhette meg, a civil szervezetek véleményének kikérése után. A mostani törvényszövegben nincs benne, hogy a szervezetek véleményének kikérése után jelölhet a miniszter.

Úgy gondoljuk, hogy az eredeti javaslatot, a mostani, jelenleg élő, működő helyzetet kell visszaállítani. Javaslataink, amelyek az 1. ajánlási pontban szerepelnek, ezt célozzák, és kapcsolódó módosító indítványokat is fogunk benyújtani, hogy a szakmai kollégiumok kapcsán is ugyanez a helyzet előállhasson. Úgy gondoljuk, hogy nem lehet az alapprogramból alappá való módosítás ára az, hogy a civil szervezetek, társadalmi szervezetek, a magyar kultúra, művészeti élet területén tevékenykedő szervezetek véleménykikérésének lehetősége csorbuljon. Jelenleg a javaslat sajnos ezt eredményezné, ha a módosító indítványokat, amelyeket itt megfogalmaztunk, illetve meg fogunk fogalmazni, nem fogadjuk el.

Ezért kérem önöket, hogy azt a helyzetet, ami szerint ma is működik demokratikusan ez az alapprogram, ezután is tarthassuk fenn a delegálások szempontjából.

Köszönöm szépen a figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  265  Következő    Ülésnap adatai