Készült: 2019.10.14.11:18:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

255. ülésnap (2005.10.17.), 47. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:14


Felszólalások:  Előző  47  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Ha igaz az, amit önök állítanak, és valóban kirobbanóan sikeres a gazdaság, akkor miért kellett a kultúra támogatását negyedével csökkenteni? Ha dübörög a gazdaság, akkor miért lehetetlenítik el kulturális intézmények és szervezetek működését? Ha igazak a sikerekről szóló beszámolók, akkor miért zárnak be télire színházat? Miért nem kapják meg bérüket a kultúra területén dolgozók közül sokan?

Miniszter úr, önök sokat ígértek a kultúra területén is. Azt ígérték, hogy a színházak minden önkormányzati 1 forinthoz 1 forint állami támogatást kapnak. Miniszter úr, tudja ön, hogy mennyi most a támogatás? 30 fillér. És ez a jövőben tovább csökken, mert a benyújtott jövő évi költségvetés is ezt mutatja.

Azt is ígérték, hogy a közkultúra támogatási arányát növelni fogják, ám a szocialista támogatásnövelés jelentős csökkenést eredményezett. A szocialista ígéreteket még az ön pártelnök kulturális minisztere, Hiller István sem tartotta be. Nem csoda, hogy sokan felsóhajtottak, amikor újabb szocialista miniszterként ön következett a miniszteri poszton. Öntől remélt - az évek óta tartó halogatás után - megoldást a kultúra minden szereplője, a művészektől a könyvtárosokon át a múzeumi dolgozókig. Ám jött ön, és önnek sikerült a kultúratámogatás eme mélypontját is visszasírnivalóan kívánatossá tennie.

Tisztelt Miniszter Úr! Ön nyolc hónapja miniszter. Lássunk néhány példát, mi történt ez idő alatt a kultúrában, vegyük elsőként az Operaházat! A magyar operaművészet első számú szentélyének támogatását ön közel a felére csökkentette, ezután lefejezte csaknem a teljes vezetését. Ezek után önön kívül senki nem csodálkozott, hogy kifütyülték az Operaházban.

Miniszter úr, nemhogy a vidéki kiskönyvtárak kénytelenek rövidített nyitva tartás mellett dolgozni, mert nem tudják kifizetni a villany- és gázszámláikat, de az ország legnagyobb könyvtára is erre a lépésre kényszerül. Ön szerint ott, ahol olvasnak, nincs szükség világításra?

A szakmai szervezetek nyílt levélben tiltakoztak, mert ön minden egyeztetés nélkül akarja átalakítani a nemzeti kulturális alapprogramot. Több mint félszáz kulturális szervezet tiltakozott, mert szeptemberig nem kapták meg a számukra megítélt ez évi támogatást. Senki nem tudja ma a kulturális életben, hogy jövőre mi lesz, sőt még azt sem tudják, hogy a jövő hónapban mit várhatnak.

Tisztelt Miniszter Úr! Ön tisztességes eljárásokat, esélyt és alternatívákat ígért mindenkinek. Ehelyett elvész az esély, lehetetlenné válik a tisztességes működés, megszűnnek az alternatívák. Ön eközben kiáltványokat farigcsál, papírgitárral bohóckodik, és anarchiát teremt maga körül. Még nem volt soha olyan miniszter, aki ennyi feszültséget teremtett volna.

Ezek alapján kérdezem öntől: alkalmasnak tartja magát a miniszteri feladatra? Még nem volt soha olyan miniszter, aki alatt csődhelyzetbe kerültek a kulturális intézmények és szervezetek. Ezek alapján kérdezem öntől: alkalmasnak tartja magát a támogatási problémák megoldására?

Várom válaszait. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  47  Következő    Ülésnap adatai