Készült: 2019.10.23.00:42:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2005.10.04.), 72. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A miniszterelnök, aki már jó ideje nincs itt, a kultúráról egy szót sem beszélt itt a Házban, nem csodálom, hiszen éppen most vonnak el 26 milliárd forintot a magyar kultúrától, és persze emellett azt a néhány kulturális ígéretüket, amit tettek, azokat sem tartották be. Mit gondolhatnak önökről a színházak, a színházi dolgozók, a színházrajongók ezrei? Azt ígérték, a színházművészet területén garantálják, hogy egy forint önkormányzati támogatáshoz ugyanannyi központi forrás járuljon. Ezzel szemben mi a valóság? Jelenleg az ígért egy forint helyett csak 30 fillér az állami támogatás.

De mit gondoljanak a kulturális alapszolgáltatásokat igénybe vevők százezrei? Önök azt ígérték, a kulturális alapszolgáltatásra fordított költségvetési támogatás a teljes állami költségvetési kiadások százalékában jelentősen növekedni fog, 2003-ban 1 százalékra, a ciklus végére 2 százalékra. Ezzel szemben a kulturális alapszolgáltatások, a könyvtárak, múzeumok, közművelődési intézmények, levéltárak, művelődési mozgalmak tevékenységének támogatása jelentősen csökken, mára már a fél százalékot sem éri el. 2 százalékos arányt ígértek, annak a negyede sem igaz mára.

De a Gyurcsány-kormány programjában is szerepelnek szép szavak. Idézek egy dolgot pontosan, azt írják: “Folytatjuk a budai várnegyed felújítását, megkezdjük a Sándor-palota mellett álló második világháborús volt vezérkari épület felújítását.ö De már a kormányprogramban is hazudtak, mert nem folytathatják azt, amit el sem kezdtek. Két év alatt be nem vertek egy szöget sem a budai várnegyedben, és azóta sem történt semmi. Persze, ígértek mást is, ígértek ingyenes múzeumot. Csak Budapesten lett ingyenes, csak az állandó kiállítások lettek ingyenesek; és megígérték, hogy az így kiesett jegybevételt ellentételezik, mert ez a jegybevétel, ami hiányzik a múzeumoknál - ők mondják -, hiányzik, nem tudnak fejleszteni, nem tudják felújítani az épületeket. Megígérték, hogy ellentételezik. Mennyi jut nekik? A fele jut csak, amennyi a jegybevétel-kiesés volt. Ilyenek az önök ígéretei. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Ez a kérdés: hogy hihetnek önöknek ezután, ha az ígéreteiket sem tartották be? (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai