Készült: 2020.09.29.22:33:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

219. ülésnap (2009.06.29.), 252. felszólalás
Felszólaló Bebes István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:10


Felszólalások:  Előző  252  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BEBES ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A 2009. év első fele nem volt könnyű Magyarország számára, nem volt könnyű ezzel együtt Nyugat-Magyarország számára, nem volt könnyű az állampolgárok, a hivatásos szervek számára sem. Az első félév eredményei közé tartozik, hogy hihetetlen sok elvonás érintette azokat a szerveket, embereket, akik ezen elvonások következtében az intézkedés kárvallottjai voltak. Érintette ez természetesen a családokat, a nyugdíjasokat, a közalkalmazottakat. Érintették a világgazdasági válság különböző problémái és többek között a leépítések a cégeket, és ezzel együtt természetesen az alkalmazottakat is, akiket elbocsátottak.

Nos, a kormány eddigi tevékenysége során sajnálatos módon nagyon sok problémával találkoztak az emberek, és találkoztak természetesen ezekkel a gondokkal, problémákkal Nyugat-Magyarországon az önkormányzatok is. Ezekkel a problémákkal együtt járnak az utóbbi időben bekövetkező természeti katasztrófák is, amelyek az elmúlt időszakban érintették térségünket, és az özönvízszerű esőzések, valamint a rábai áradás hihetetlen sok problémát okoztak Nyugat-Magyarországon és ezzel együtt Vas megyében. Érintették ezek a katasztrófák többek között Kőszeget és térségét, Szentgotthárdot és térségét, Körmendet és térségét, Vasvárt és térségét; most a Rába alul lévő szakaszaira nem szeretnék kitérni.

Csak néhány adatot szeretnék mondani, és ebben kimondottan szeretnék szorítkozni Körmend és térségére, többek között a védekezés során, amelyet a Rába áradásához próbáltunk nyújtani, vagy próbáltak nyújtani a hivatalos szervek, 183 tonna homokot és körülbelül 14 ezer homokzsákot használtak fel. Ezt Csákánydoroszlótól Körmenden keresztül Molnaszecsődig történő térségben használták fel. Körmend és térségében 260 fő önkéntes segítő és körülbelül 260 fő hivatalos segítő vett részt a védekezési munkálatokban. Kimondottan a Rába területén ezeknek az embereknek a száma meghaladta az ezer főt.

Részt vettek ebben a munkában, és azt gondolom, igyekeztek megfelelően helytállni a vízügyi igazgatóság szakemberei, a hivatásos segítők, a katasztrófavédelmi szakemberek, a tűzoltók, valamint természetesen a rendőrség hivatásos emberei is. Azt gondolom, az ő segítségük nélkül még nagyobb problémák is keletkezhettek volna, hiszen a Rába áradása meghaladta az 1965-ös szintet, és ezzel komoly feladatokat rótt a környékbeli emberekre, valamint természetesen az önkormányzatokra is. Remélhetőleg ezek a katasztrófák az elkövetkezendő időszakban elkerülik a térséget, a Rába térségét és persze természetesen elkerülik Magyarországot is.

Eddig az önkéntes segítőkön, a hivatásosokon kívül az önkormányzatok helytállására volt szükség a katasztrófák nagyobb veszélyének elkerülése érdekében. Most azt gondolom, a számvetésen van a sor. Fel kell mérnünk, hogy milyen károk keletkeztek, milyen problémák keletkeztek a védművekben, és természetesen meg kell vizsgálnunk azt, hogy melyek voltak a hiányosságok az elmúlt időszakban a döntéseik következtében, amelyeket ki kell küszöbölni annak érdekében, hogy ennél nagyobb problémák esetén ne okozzanak gondot.

Az elkövetkezendő időszakban viszont a kormányon a sor. Azt gondolom, szükség van arra, hogy a vis maior kereteket feltöltsék, és kárenyhítésben részesítsék azokat az embereket, azokat a választópolgárokat, azokat az önkormányzatokat, hivatalos szerveket, amelyek az elmúlt időszak tevékenysége során kárt elszenvedtek. Kérjük tehát a kormányt, hogy biztosítsa az ezekhez szükséges anyagi fedezetet, biztosítsa a szükséges műszaki feltételek javítását annak érdekében, hogy az elkövetkezendő időszakban - ha ilyen esemény bekövetkezik - lehessen a továbbiakban is hatékony védekezést folytatni a Rába térségében.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  252  Következő    Ülésnap adatai