Készült: 2020.09.30.02:11:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

183. ülésnap (2008.12.02.), 146. felszólalás
Felszólaló Bebes István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:07


Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BEBES ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Két dologra szeretnék visszautalni az előző hozzászólásokból, és persze a benyújtott módosító indítványaimat indokolni. Az egyik az, hogy elégséges bevételük lesz-e az önkormányzatoknak, hiszen kormányoldalról is elhangzik, hogy azért kell a költségvetést így megfogalmazni, mert kevés bevétele lesz végül is a magyar államnak, akkor hogy gondoljuk, hogy mondjuk, az önkormányzatoknak ezek után több adóbevétele lesz. Nyilván az önkormányzatok valamit megpróbálnak tenni annak érdekében, hogy a fejlesztéseiket meg tudják valósítani, hogy az európai uniós támogatásokat meg tudják igényelni, ehhez önerőt biztosítanak. Itt szeretnék reagálni egy előző hozzászólásra, hogy a kötvénykibocsátást azért próbálják az önkormányzatok, hogy ebben a nehéz helyzetben is tudjanak önerőt adni többek között a különböző támogatásokhoz, amelyeket az európai uniós források biztosítanak, hiszen ennek a költségvetésnek ez egy nagyon gyenge oldala az önkormányzatok nehéz helyzete miatt.

Nos, azt gondolom, három olyan módosító indítványt fontos megemlítenem önöknek, amely egyrészről állami vagyonhoz, másrészről Nyugat-Magyarország infrastruktúrájához kapcsolódik. Egyrészről a tegnapi napon is esett szó itt a körmendi Batthyány-kastélyról és annak az áldatlan állapotáról, hiszen leromlott állapotban van, és szükséges ennek a felújítása, és az ezzel kapcsolatos falkutatásokra szeretnék az állami költségvetésből lehetőséget biztosítani. Ez egy állami feladat a jelenlegi helyzetben, az államnak kellene ehhez a forrásokat biztosítani, ehhez próbálok módosító indítványokkal költségvetési forrást biztosítani. A másik: ugyanehhez a kastélyhoz kapcsolódó kastélyparknak a felújításához szeretnék költségvetési forrásokat biztosítani.

Egy másik komoly probléma Nyugat-Magyarország közlekedése, és itt többek között a 8-as út fejlesztésére szeretnék forrást biztosítani. Itt nem azokra a területekre, ahol már eddig is vannak tervezések, többek között a Körmendet elkerülő vagy a Körmendtől az országhatárig terjedő szakaszra, hanem a megyehatártól Körmendig tartó szakasz 11,5 tonnás megerősítésére, annak a tervezésére szeretnék költségvetési forrást. Ugyanis olyan leromlott állapotban van nemcsak ez a szakasz, hanem a megyehatártól a Veszprémig terjedő szakasz is, hogy muszáj ennek a felújítására és tervezésére pénzt biztosítani.

Kérem képviselőtársaimat, hogy ezeket a módosító indítványokat támogassák. Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai