Készült: 2020.09.24.01:49:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

178. ülésnap (2008.11.18.), 130. felszólalás
Felszólaló Bebes István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:51


Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BEBES ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hat évre ha visszagondolnak - és ezzel talán reagálni is szeretnék arra, hogy honnét is lesz majd forrásuk az önkormányzatoknak, akár európai uniós pályázatok benyújtására -, akkor azt gondolom, hogy ha végignézik az elmúlt hat évet, világosan láthatják, hogy folyamatosan adtak feladatokat az önkormányzatoknak egyre bővülő mértékben, a forrásokat pedig vonták el ez önkormányzatoktól. Egyre nehezebb helyzetbe kerültek a kis önkormányzatok, amelyek nyilván ennek hatására a túlélésért küzdenek.

A 2009. évi költségvetés még inkább nehéz helyzeteket teremt, hiszen amellett, hogy csökkentik a forrásokat, emellett még a kistérségi társulásoknál is csökkentik a normatívákat, különböző sújtó szabályrendszereket hoznak létre, ami egyértelműen azt jelzi, hogy a kistérségi társulások is, de a kistelepülések is nehéz helyzetben lesznek.

Ezek után nagyon nehéz lesz a részükről, mondjuk, abban gondolkodni, hogy európai uniós forrásokat próbáljanak meg megpályázni, hiszen ahhoz az önerőt biztosítani kell, és ez az önerő nem fog rendelkezésre állni számukra. Azt hiszem tehát, hogy minden ilyen mentőcsomag vagy módosító javaslat ma már nem segít a kistelepüléseken, hiszen pont azt a forrást, lehetőséget vették el tőlük, hogy pályázatokat tudjanak benyújtani. Nemcsak települések, hanem társulások szempontjából is nehéz lesz ezeket teljesíteni.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai