Készült: 2021.04.10.23:05:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap (2005.11.14.), 170. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:24


Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! 2003. július 18-án kérdést tettem fel önnek, miniszter úr, melyben a Rába folyó nyilvánvaló, határon túlról történő, az akkor már több éve tartó szennyezése kapcsán azt kérdeztem: mit tesz a kormány a WWF által az évtized folyójának kikiáltott vízfolyásunk védelmében? Van-e az Európai Unióban mértékegysége a habnak és a szagnak? Megnyugtató, az ügyben a kedvező fordulat ígéretét magában hordozó választ kaptam öntől. De bíztak az eredményben a szentgotthárdi horgászok, természetvédők is. Ekkor esett meg ugyanis először, sok hivatali látszatvizsgálódást követően, hogy végre komolyan veszik kormányzati szinten is a Rába habzásának problémáját. Ön azt írta: a vízszennyezés egyértelműen ausztriai eredetű, és a naftalin-szulfonáttal hozható összefüggésbe.

A két ország vízügyi bizottságainak együttes ülésén a magyar fél intézkedéseket kért, az osztrák küldöttség pedig közölte, hogy kezdeményezték az illetékes ottani hatóságok beavatkozását az ügyben. Nos, miniszter úr, a végeredmény az, mely meghatározza egy aggasztó probléma megoldásának sikerét, nem pedig az, amit mondunk vagy leírunk róla. Több mint újabb két év elteltével a Rába folyó Szentgotthárdnál és másutt is éppúgy habzik, mint azelőtt, sőt, a Lapincsban is, mely a Rábába ömlik, megjelent a szennyeződés. Az ügy tehát ebből a nézőpontból nézve semmit sem haladt előre.

Vajon megvárja-e a kormány, hogy a Rába mentén élők végső elkeseredésükben demonstrációkkal fejezzék ki felháborodásukat a szűnni nem akaró folyószennyezés, valamint a kormányzati tehetetlenség miatt? Miért kell újságok hasábjain és tévéképernyőkön látnunk nap mint nap a megdöbbentő képeket? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Miért kell nemzetközi fórumokhoz fordulniuk a természetért aggódóknak, és miért nem képes elérni a minisztérium, hogy odaát megszüntessék a folyó habzását kiváltó okokat?

Várom válaszát, de még inkább az intézkedést. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai