Készült: 2020.03.30.18:30:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

196. ülésnap (2012.05.30.), 296. felszólalás
Felszólaló Dr. Staudt Gábor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  296  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen. Nagyon várjuk ezeket a módosító javaslatokat, mi is be fogunk terjeszteni néhányat.

Azt kell - és ezt nagyon egyszerűen meg lehet fogalmazni - megérteni, hogy amíg a büntetőjog alapja nem az lesz, hogy ha a behatoló egy bekerített részre vagy egy lakásba behatol, az ellenkező bizonyításáig egy ilyen behatolást jogtalannak kell tekinteni, és támadásnak. Egy jogtalan támadásnak kell tekinteni. (Dr. Papcsák Ferenc: Ez bele van írva.) Azokban az esetekben, természetesen, ha kiderül, hogy akármelyik példánál fogva egy ilyen behatolót, ha valóban csak egy labdát dobott be a kisgyermek - sokszor szokták liberálisok ezt a példát hozni -, a bíróság azt az embert ugyanúgy el fogja ítélni, aki esetleg egy husánggal annak a gyermeknek elvette az életét. Az egy életfogytiglani büntetést fog kapni ebben a rendszerben is, mert nyilvánvaló lesz, hogy az nem egy jogos helyzet volt.

Viszont annak ellenére a magyar gyakorlat sajnos még nem az, hogy a védekező van házon belül, és ahogy mondtam, ellenkező bizonyításig a behatolás és a támadás jogtalan, és természetesen bizonyítható az, hogy éppen megvolt annak az oka, hogy miért kellett oda bemenni, és elítélhető az is, aki védekezett, de ez egy ellenbizonyítás tárgya. Minden esetben annak kell ezt bizonyítani, aki bemegy, és neki kell tudni magyarázatot adni arra, hogy más területére, más lakásába vagy más javaihoz miért próbál hozzáférni, és bizony ennek a kockázatát, ennek a felelősségét akár az élet kioltása árán is vállalnia kell, és ennek a büntetőjognak is meg kell felelnie.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  296  Következő    Ülésnap adatai