Készült: 2019.10.19.22:54:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

82. ülésnap (2019.07.08.), 95. felszólalás
Felszólaló Dr. Hiller István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:15


Felszólalások:  Előző  95  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Július 2-án az Országgyűlés kormányzati, kormánypárti többsége elfogadta azt a törvényt, amely a Magyar Tudományos Akadémia egész történetében példa nélküli. A kormánytöbbség a hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére úgy döntött, hogy az Akadémia kutatóhálózatát elveszi a Magyar Tudományos Akadémiától. Az önök által megszavazott törvény hasonlóképpen lényegi része azonban  és erről szeretném az interpellációmat elmondani  nem a kutatásszervezésről, az innovációról, hanem vagyonról és pénzről szól. Az Akadémia vagyonát ellentételezés nélkül az államra ruházzák át. Ebben a kérdésben gyakran elhangzó érv volt az elmúlt hónapok vitáiban, hogy ennek különösebb jelentősége nincs, hiszen ez a vagyon eredendően az államé, csak azt a Magyar Tudományos Akadémia kezelte és használta. Ennél a pontnál azonban, tisztelt képviselők, meg kell állni, mert megítélésem szerint ez tételesen nem igaz.

Fel kell hívni a figyelmet, hogy a Magyar Tudományos Akadémia közel két évszázados történetében felajánlások, hagyatékok, adományok, juttatások egész sora bizonyítható, méghozzá jelentős értékben. Akár hogyha az Magyar Tudományos Akadémia székházára, épületére gondolunk, akár gróf Vigyázó Ferenc hagyatékára, arra az óriási vagyonra, amelyet teljes egészében a Magyar Tudományos Akadémiára hagyott, amely  hogy világos legyen: földbirtokokat, ingatlanokat, kötvényeket, készpénzt és más vagyontárgyakat jelentett  biztosította a Magyar Tudományos Akadémia vagyonának gyarapodását.

Nyilvánvaló, hogy a mindenkori állami költségvetési támogatás központi szerepet játszott a működésben, a kutatásban és minden egyéb területen, de teljesen egyértelmű, hogy a kutatóintézeti hálózat által használt akadémiai vagyonon kívül más forrásokból, magánforrásokból, magánszemélyek támogatásából, felajánlásából története során az MTA számottevő vagyonra tett szert. Ezt ellentételezés nélkül állami vagyonná tenni egyszerűen rekvirálás  és ezt csak azért mondtam így, mert latin szakon végeztem , többünk megítélése szerint ellentétes az Alaptörvénnyel.

Hasonlóképpen kérdéseket vet fel, hogy az Európai Unió leendő költségvetési ciklusában az innovációra szánt összegek felhasználásában milyen szerepet szánnak a múlt héten elfogadott törvényben létrehozott új intézményfenntartónak.

Összegezve tehát a következőket kérdezem: államosítani kívánjáke a Magyar Tudományos Akadémia teljes vagyonát? Az Alaptörvényben foglaltakkal összhangban lévőnek látják-e, hogy az Akadémia székházát, irodaépületeit, vidéki területi bizottságainak székházait állami vagyonná teszik? Várom az államtitkár úr (Az elnök csenget.) megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)
Felszólalások:  Előző  95  Következő    Ülésnap adatai