Készült: 2019.10.18.12:19:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

70. ülésnap (2019.06.11.), 10. felszólalás
Felszólaló Dr. Hiller István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Tisztelt Ház! A Magyar Tudományos Akadémia jövőjéről akarok beszélni. „Szabadon szolgál a szellem.” Amikor a második világháború lezárása után Keresztury Dezsőt, az Eötvös Kollégium legendás igazgatóját, a kitűnő írót és költőt megkérdezték arról, hogy mi az oktatás, a kutatás, a tudomány feladata egy demokráciában, történetesen a mi hazánkban, akkor mondta ezt a három szót: „Szabadon szolgál a szellem.”Tisztelt Ház! Az elmúlt héten a kormány beterjesztette az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezelésében a Magyar Tudományos Akadémia jövőjét alapvetően meghatározó törvényjavaslatot. Nyilván nem kell hogy önök közül mindenki az oktatás és a tudomány kérdésével foglalkozzon, de tapasztalhatták, hogy úgy a hazai, mint a nemzetközi közvéleményben mindenféle mércét, mindenféle ingerküszöböt átütött ez a kérdés. Tisztelt kollégák, tisztelt képviselők, messze többről van szó, mint önmagában a magyar tudományról. Azt kérem önöktől és arra szólítom fel önöket, a többség képviselőit, hogy ebben a kérdésben sem egyszerűen egy szakpolitikai törvényt lássanak, hanem valójában megvitatva döntsenek, döntsünk együtt a legjobb meggyőződésünk szerint a Magyar Tudományos Akadémia jövőjéről.

Három pontban összefoglalva ez a törvény arról szól, hogy az akadémiai kutatóhálózatot elcsatolják, elveszik az Akadémiától. A második részben arról szól, hogy az Akadémia alapfinanszírozását megszüntetik. A harmadik részben pedig arról szól, hogy az Akadémia vagyonát ingyenes átadásban tulajdonképpen megfosztják a Magyar Tudományos Akadémiától, elveszik tőle. Ezzel a tartalommal, teljesen függetlenül attól, hogy ki terjeszti elő, teljesen függetlenül arról, hogy milyen kormány terjeszti elő, én soha, soha nem fogok egyetérteni.

Azt gondolom, tisztelt képviselők, hogy ez rossz út. Arról próbálom önöket meggyőzni napirend előtti felszólalásban, hogy ez nem az országunk érdekét szolgálja. Kérem, értsék meg, hogy a Magyar Tudományos Akadémia nem a kormányé. Alapítása óta soha egyetlen kormányé sem volt. A Magyar Tudományos Akadémia a Széchenyi István-i értelemben vett közvagyon, a nemzeti identitásunk egyik nagyon fontos pillére.

Az az elképzelés, hogy a kutatás, az oktatás, az innováció színvonalát kívánják emelni, ha nem politikai állításnak gondolják, akkor tartalmi alátámasztást igényel. Ezért a minisztérium és az Akadémia a tárgyalások előtt és alatt létrehozott és működtetett egy bizottságot, egy vegyes bizottságot tudósokból, amely az akadémiai kutatóhálózat színvonalát értékelte. Idézek ebből a jelentésből. „Az MTA kutatóintézet-hálózata Európában a legjobbak közé tartozik. A hálózat teljesítménye kiváló, és számos olyan alkotóműhellyel rendelkezik, amelyek a világ élvonalába tartoznak, és nemzeti kincsnek tekinthetők. A kutatóhálózat gyökeres átalakítására nincs szükség, de mint minden nagy rendszeren, ezen is lehet fejleszteni, például a fiatal kutatók intenzívebb bevonásával.” Ennyit a tartalomról, képviselőtársak.

A formáról meg annyit, hogy tisztelettel tájékoztatom önöket, hogy a múlt héten a Kulturális bizottság ülésén, ahol a 2015-16. év akadémiai beszámolóját tárgyaltuk, azaz tárgyaltuk volna, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke meghívást kapott, a tudós közösség első embere eljött, elmondta a véleményét, a kormány nevében az államtitkár úr szintén elmondta a saját véleményét, majd utána a bizottsági többség azt mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, hogy nem vitatjuk meg a beszámolóját, ajtót mutatott és kirakta. Őszintén mondom  őszintén mondom! , hogy szégyelltem magam önök helyett is. A Magyar Tudományos Akadémia elnökét kiraktuk arról az ülésről, ahol ő tartotta a beszámolót. Hát, milyen dolog ez? Milyen dolog ez?! Itt a szabadságról, a kutatás szabadságáról van szó. Aki a törvény ellen van, az a kutatás szabadsága mellett van; én  mi  amellett vagyok. Köszönöm szépen. (Varju László: Úgy van.  Taps az MSZP, a Párbeszéd, a DK és az LMP soraiban.)

(13.30)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai