Készült: 2019.10.18.12:18:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

63. ülésnap (2019.03.25.), 10. felszólalás
Felszólaló Dr. Hiller István (MSZP)
Beosztás az Országgyűlés alelnöke
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Miniszter Úr! Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Tisztelt Elnök Úr! Érdemes ebben a vitában néhány tényre felhívni a figyelmet a Fidesz tisztelt képviselőjének véleménye után. Az Európai Unió, tisztelt képviselő úr, nekünk nem ellenségünk, merthogy a hazánk az Európai Unió tagja. Ezért ne az Európai Uniótól akarja megvédeni a hazánkat, inkább egy aktív diplomáciával jobban kellene a magyar érdekeket képviselni az Európai Unión belül! Talán az irányt el tetszett téveszteni, mert az semmiképpen sem egy helyes külpolitika, ha a szövetségesünket ellenségnek tekintjük, keletre nézve meg a számunkra nem szövetséges országot a barátunknak tekintjük. Tehát erre ebben a vitában felhívni a figyelmet érdemes; mint ahogy arra is, hogy a 2018. december 19-ei szavazáson az Egyesült Államok, Izrael, Magyarország, Lengyelország és Csehország szavazott a beadott határozati javaslat ellen, ami jogilag nem kötelező erejű, és egyébként még ha az lenne vagy azt akarták volna, akkor sem, mint ahogy az Egyesült Államok, a Biztonsági Tanács állandó tagja egy vétóval  mint tette ezt ő vagy más állandó tagállamok  ezt megakadályozhatta volna.

Harmadrészt tényként érdemes leszögezni, hogy az MSZP nem akarja lebontani a kerítést mindaddig, amíg a magyar emberekben félelem él. Azt is érdemes elmondani, hogy a migrációs nyomás csökkent, a mi határunkon is meg egyébként tengeri határokon is; és azt is, hogy az Európai Unió és Törökország közötti szerződés ehhez nagyban hozzájárult. Ugyanakkor minden olyan kampányt, amely félelmet kelt, elítélünk  úgy látom egyébként, nemcsak mi és nemcsak az a pártcsalád, ahova mi tartozunk, hanem az a pártcsalád is, ahova egyébként önök, legalábbis jogilag, még tartoznak.

Ezek azok a tények, amelyeket ebben a vitában elmondani érdemes. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és a Párbeszéd soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai